فدرال رزرو آمریکا روز چهارشنبه نرخ بهره را به اندازه ۰٫۵۰ واحد درصد بالا خواهد برد و به محدوده ۴ تا ۴٫۵ درصدی خواهد رساند. این بالاترین سطح نرخ بهره آمریکا از سال ۲۰۰۷ تا به امروز است و شاید به افزایش بیشتر نرخ بهره در اوایل سال ۲۰۲۳ هم اشاره کند.
نشست بانک مرکزی اروپا هم مثل نشست فدرال رزرو همراه با به روز رسانی برآوردهای اقتصادی مقامات بانک مرکزی است.
بانک مرکزی انگلیس
در حالی که بسیاری از سرمایهگذاران امیدوارند که بانکهای مرکزی در آینده نزدیک روند سیاستهای پولی را تغییر دهند، اما روسای فدرال رزرو و بانک مرکزی اروپا تأکید کردهاند که تا پایین کشیدن نرخ تورم به سیاستهای انقباضی ادامه خواهند داد. هم پاول و هم لگارد در هفته جاری سخنرانی خواهند داشت. آنها ترسی از رکود اقتصادی ندارند و فقط میخواهند تورم را پایین بکشند.
فدرال رزرو آمریکا
بانک مرکزی انگلیس هم با افزایش ۰٫۵۰ واحد درصدی، نرخ بهره را به ۳٫۵ درصد خواهد رساند. این بالاترین سطح نرخ بهره انگلیس از سال ۲۰۰۸ تا به امروز خواهد بود. نرخ رشد تورم انگلیس به ۱۱٫۱ درصد رسیده که بالاترین سطح تورم در ۴۱ سال گذشته است. مصرفکنندگان انتظار دارند که رشد سریع تورم در سالهای آینده هم ادامه یابد. رکود اقتصادی انگلیس در راه است و شرایط برای اجرای سیاستهای انقباضی پولی سختتر شده است.
بانک مرکزی سوئیس
پایان سال ۲۰۲۲ بسیار متفاوتتر از شروع آن است. در ماه ژانویه ۲۰۲۲ اکثر سیاستگذاران پولی اعتراف کردند که پیشبینی آنها در رابطه با تورم سال ۲۰۲۱ غلط بود. در سال ۲۰۲۱ اکثر سیاستگذاران تصور میکردند که رشد سریع تورم موقتی است و به زودی از بین خواهد رفت. اما بعد از یک سال و چندین مرحله افزایش نرخ بهره، هنوز هم رشد سریع تورم ادامه دارد.
هر چند که نشانههایی از پیک تورم دیده میشود، اما سؤال اصلی این است که در سال ۲۰۲۳ چه اتفاقی خواهد افتاد.
بدترین سناریو این است که رشد سریع تورم ادامه یابد و رکود اقتصادی هم شروع شود. رکود تورمی بدترین کابوس بانکهای مرکزی خواهد بود. بهترین سناریو هم این است که نرخ رشد تورم کاهش یابد و بانکهای مرکزی از افزایش سریع نرخ بهره دست بردارند. با این کار شاید ریسک رکود اقتصادی هم کاهش یابد.
سوئیس هم با رشد سریع تورم درگیر است. با این حال نرخ رشد تورم سوئیس تنها ۳ درصد است! یعنی یکسوم تورم ناحیه یورو. مقامات بانک مرکزی سوئیس به دنبال افزایش ۰٫۵۰ واحد درصدی نرخ بهره هستند. در ماه سپتامبر، بانک مرکزی سوئیس نرخ بهره را ۰٫۷۵ واحد درصد بالا برده بود.
قدرت بالای فرانک سوئیس از اقتصاد این کشور حمایت میکند و مانع از تشدید فشارهای تورمی میشود. بانک مرکزی باز هم تأکید کرده که در صورت نیاز در بازار فارکس مداخله خواهد کرد.