0 تا 100 صرافی متمرکز و غیر متمرکز به زبان ساده ✔️ CEX vs DEX

گفته شد که ارزهای دیجیتالی به دلیل اینکه ماهیت و روح غیر متمرکز دارند، محبوبیت و طرفداران زیادی پیدا کردند اما تفاوت متمرکز بودن (Centralized) و غیر متمرکز بودن (Decentralized) یک سیستم مالی چیست؟

سیستم مالی متمرکز | Centralized Financial System

در واقع صرافی‌های غیر متمرکز با هدف پوشش کاستی‌ها و مشکلات صرافی‌های متمرکز ایجاد شدند. این پلتفرم‌ها بر بستر قرارداد‌های هوشمند فعالیت می‌کنند و شما را از اعتماد به شخص ثالث بی نیاز می‌کنند.

در واقع شما به اجبار باید به بستر متمرکز اعتماد کنید. همچنین صرافی به همه اطلاعات شما دسترسی دارد و طبق قوانین استفاده از صرافی که در ابتدای ثبت‌نام با آن‌ها موافقت میکنید، صرافی مجاز است در صورت نقض قوانین از سمت شما، تحت شرایطی دارایی شما را مسدود کند.

Centralized

صرافی های غیر متمرکز | Decentralized Exchanges

تیم ایران بروکر همواره پایه و اساس فعالیت خود را بر صداقت و راستی قرار داده است تا هموطنان عزیز بتوانند بهترین صرافی و بروکر را برای معاملات خود انتخاب کنند.

از این لینک میتوانید به صرافی‌های بررسی شده توسط ایران بروکر دسترسی داشته باشید.

در این مقاله به تفاوت صرافی متمرکز و غیرمتمرکز در بازار ارز دیجیتال می‌پردازیم.

تفاوت سیستم مالی متمرکز و غیر متمرکز چیست؟

شما با استفاده از پلتفرم غیر متمرکز، عملا ناشناس باقی خواهید ماند و هیچ نهاد ناظری، روی معاملات شما نظارت ندارد.

مزایای پلتفرم‌های متمرکز

  • حجم معاملات بالا: یکی از اصلی ترین مزایای صرافی‌های متمرکز در مقایسه با رقیبان غیرمتمرکز خود، حجم معاملات بالا است. حجم معاملات بالاتر میتواند تضمین و درصد اطمینان نقدشوندگی را بالا ببرد. به عنوان مثال، بایننس به طور منظم بیش از 30 میلیارد دلار حجم معاملات روزانه ثبت می کند. برای تازه‌کارها، این پلتفرم‌های فعال اساساً تضمین می‌کنند که دارایی‌های آن‌ها می‌تواند به طور یکپارچه در هر زمان مبادله شود.
  • ساده بودن: میتوان به همه این مزایا، ساده بودن استفاده از این پلتفرم ها را اضافه کرد. صرافی‌های متمرکز با رابط کاربری ساده، برای کاربران تازه کار جذاب هستند و استفاده از آن ها در مقایسه با پلتفر‌های غیر متمرکز آسان‌تر است.
  • پشتیبانی از ارزهای فیات: نکته دیگر، پشتیبانی از ارز های فیات است. (به پول رسمی هر کشور، فیات گفته میشود. مانند دلار و ریال) Dex ها از فیات پشتیبانی نمی‌کنند.
  • خدمات متنوع: جدای از طیف گسترده ای از دارایی‌های دیجیتالی که CEX ها از آن‌ها پشتیبانی می‌کنند، ویژگی‌های بسیار بیشتری به غیر از مبادله یک دارایی با دیگری ارائه می دهند مانند: معاملات مارجین، استیکینگ، معاملات فیوچرز و…

معایب پلتفرم‌های متمرکز

  • مشکل حفظ حریم خصوصی: بزرگترین عیب صرافی‌های متمرکز در قیاس با رقیبان غیر متمرکز خود، سیاست‌های دقیق شناخت مشتری است. بیشتر کاربرانی که در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت میکنند به دنبال حفظ حریم خصوصی خود هستند.
  • فراهم بودن زمینه‌ی حمله‌ی هکرها: ما شاهد چندین هک بدنام مبادلات کریپتو بوده‌ایم که صرافی‌ها طی سال‌ها میلیاردها دلار از دست داده‌اند. از آنجایی که صرافی‌ها وجوه کاربران را در اختیار دارند، هدف اصلی مجرمان سایبری هستند که به دنبال دستیابی به ارزهای دیجیتال هستند.
crypto hack

مزایا و معایب صرافی غیر متمرکز

مزایای صرافی غیرمتمرکز

  • حریم خصوصی و ناشناس بودن: استفاده از یک صرافی غیرمتمرکز معمولاً فقط مستلزم اتصال کیف پول خود و تایید تراکنش است. هیچ فرآیند تایید هویتی مورد نیاز نیست.
  • امنیت: صرافی‌های غیرمتمرکز معمولاً امن‌تر از صرافی‌های متمرکز هستند. هکرها صرافی‌ها را برای دسترسی به پایگاه داده مرکزی و استخراج کلیدهای خصوصی کاربران و برداشت وجوه آن‌ها هدف قرار می‌دهند. از آنجایی که DEX ها کلیدهای خصوصی شما را نگه نمی‌دارند، هکرها نمی‌توانند وارد کیف پول شما شوند.
  • عدم نیاز به احراز هویت: درز نکردن اطلاعات خصوصی کاربر

معایب صرافی غیر متمرکز

به طور کلی تعریف صرافی در بازار ارز دیجیتال، واسطه‌ای است که میان خریدار و فروشنده ارتباط برقرار می‌کند و باعث شکل‌گیری معامله می‌شود.

اگر بخواهیم ارزهای دیجیتال را به صورت کاملا قابل فهم درک کنیم می‌توانیم چنین تصور کنیم که این ارزها هم مانند اسکناس‌هایی که در جیب ما است بخشی از دارایی ما محسوب می‌شوند با این تفاوت که ارزهای دیجیتال غیرقابل لمس‌ بوده و در بستر اینترنت ایجاد می‌شوند و رشد توسعه‌ می‌یابند. باید توجه کنیم که ارزش ارزهای دیجیتال نیز مانند هر‌ دارایی دیگری متغیر است.

از مهم‌ترین دلایل محبوبیت سریع رمزارزها (Cryptocurrency) ماهیت غیرمتمرکز بودن (Decentralized) آن است. ویژگی غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال این است توسط هیچ شخص یا نهادی قابل کنترل و دخالت نیست. در این سیستم مالی که بر پایه بلاکچین (Blockchain) استوار است، امکان هیچ نوع نظارتی از سمت مرجع بر معاملات شما وجود ندارد و همین امر باعث شده معاملات در این بازار در زمان کمی، محبوبیت زیادی پیدا کند.

موفق و پر سود باشید!


منبع: https://iranbroker.org/cex-vs-dex

در حالی که پلتفرم‌های تجاری غیر متمرکز مزایای قابل توجهی نسبت به صرافی‌های متمرکز دارند، معایبی نیز دارند که سرمایه‌گذاران جدید ارز دیجیتال باید از آن آگاه باشند.

  • خدمات محدود: DEX ها در حال حاضر از نظر عملکرد محدود هستند. بیشتر پلتفرم‌های غیر متمرکز از خدماتی مانند معاملات فیوچرز، مارجین، امکان سفارش گذاری، استفاده از اهرم‌های مالی و… برخوردار نیستند.
  • سرعت و کارایی: صرافی‌های غیرمتمرکز به دلیل مشکلات مقیاس پذیری که اکثر بلاکچین‌ها با آن مواجه هستند به اندازه CEX ها سریع و کارآمد نیستند. صرافی‌های متمرکز با این مشکل مواجه نیستند زیرا از مکانیسم‌های درون زنجیره ای استفاده می‌کنند.
  • خطر انحلال: بسیاری از پلتفرم‌های غیر متمرکز به دلیل حجم معاملات پایین‌تر نسبت به رقبای متمرکز خود، همواره در خطر انحلال قرار دارند.

سخن پایانی

با توجه به تعریفی که از سیستم مالی متمرکز داشتیم و باتوجه به این‌که یک صرافی متمرکز اطلاعات هویتی شما را برای ارائه خدمات درخواست می‌کند، می‌توان دریافت که تمام اطلاعات مالی، ریز تراکنش‌ها و انتقال‌های شما در دسترس صرافی است و این یک تناقص بزرگ میان ماهیت بازار ارز دیجیتال و بستری که در آن فعالیت میکنید (صرافی) ایجاد می‌کند.

اکنون که درک مناسبی از تفاوت دو سیستم متمرکز و غیرمتمرکز دارید، می‌توانیم تفاوت صرافی‌های متمرکز و غیر متمرکز را باهم بررسی کنیم.

صرافی‌های متمرکز | Centralized Exchanges

ساده‌ترین و بارزترین مثال این سیستم، شبکه بانکی و مالی هر کشور است.

اگر در زمینه‌ی ارزهای دیجیتال فعال هستید یا قصد شروع فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال را داشته باشید، با کمی تحقیق متوجه می‌شوید که یکی از چالش‌های اصلی شما برای شروع، انتخاب یک صرافی (واسطه) مناسب جهت انجام معاملات است.

با صرف نظر از ریسک فعالیت در بازارهای مالی، انتخاب بستر مناسب برای معامله همواره دارای ریسک مخصوص به خود بوده است.

اما در پلتفرم مالی غیرمتمرکز داستان کاملا تفاوت است. در این بستر هیچ نهاد ناظری وجود ندارد و تمامی فعالیت‌های مالی، به صورت همتابه‌همتا (P2P) انجام می‌شود. یعنی هر دو طرف قرارداد، بدون وجود هیچ واسطه یا مرجعی، معامله خود را انجام می‌دهند.

صرافی‌های غیر متمرکز در مقابل رقیبان متمرکز خود ایجاد شده اند و هدف اصلی آن‌ها ارائه خدمات در دنیای رمزارزها با وجود حفاظت از اطلاعات کاربران و ناشناس بودن است.

در این مقاله سعی شد به طور کامل و از زوایا مختلف پلتفرم های متمرکز و غیر متمرکز نسبت به‌هم مقایسه شوند.

این عکس، تفاوت این دو سیستم را به خوبی نشان می‌دهد.

decentralized-versus-centralized
اما در بستر غیر متمرکز (Decentralized) دو طرف قرارداد بدون هیچ واسطه یا مرجعی معامله خود را انجام می‌دهند.

صرافی‌های متمرکز (Cex) پلتفرم‌هایی هستند که شما برای فعالیت در آن‌ها بایستی اطلاعاتی نظیر نام، محل سکونت، ایمیل، عکس، کارت شناسایی و… را ارائه دهید. هر چقدر که میزان اطلاعات ارائه شده توسط شما بیشتر باشد، صرافی امکانات بیشتری در اختیار شما می‌گذارد.

شما می‌توانید با توجه به نیاز خود و مزایا و معایب هر بستر، انتخاب کنید که فعالیت در کدام پلتفرم برای شما مناسب‌تر است.

در صرافی‌های غیرمتمرکز (Dex) شما نیاز به ارائه اطلاعات شخصی خود ندارید و می‌توانید صرفا با استفاده از اتصال به کیف پول شخصی خود (Wallet) از خدمات صرافی استفاده کنید و در عین ناشناس بودن تراکنش‌های خود را انجام دهید.

مشاهده می‌کنید که در پلتفرم متمرکز (Centralized) تمام فعالیت ها از یک هسته مشخص عبور میکنند و این هسته به ریز اطلاعات تمامی تراکنش های انجام شده دسترسی و نظارت کامل دارد.

بیان ساده سیستم مالی متمرکز این است که تمام معاملات و تبادلات، زیر نظر یک یا چند مرجع نظارتی انجام می‌شود و همه اطلاعات هر فرآیند، در دسترس ناظر و هسته شبکه است.

شهروند هر کشور برای استفاده از خدمات بانک یا دولت خود موظف است تمام اطلاعات هویتی خود را ارائه دهد و از طرفی بانک و نهاد نظارتی بانک، به ریز اطلاعات همه تراکنش‌ها و واریز برداشت‌ها دسترسی و اشراف کامل دارد.

سیستم مالی غیر متمرکز | Decentralized Finance System

یکی از موضوعاتی که در چند وقت اخیر بسیار محبوب و پر مخاطب شده، مباحث مرتبط با دنیای بی پایان ارزهای دیجیتال است.

تحریریه فارکسر ها