در مادربرد حافظهای محدود و فقط خواندنی به نام سیماس (CMOS) وجود دارد که اطلاعات فنی اجزای سختافزاری و الکترونیکی کامپیوتر را در خود نگه میدارد. در هنگام راهاندازی سیستم، این حافظه اطلاعات لازم را دربارهٔ کامپیوتر به سیستم میدهد تا تمامی اجزای سختافزاری به درستی شناخته و هماهنگ شوند. شاید کار این باتری را کوچک بدانید اما همین باتری کوچک به شما در داشتن درست زمان و تاریخ و عملیاتهای وابسته به زمان کمک بزرگی میکند. در اینجا باید بگوییم ماژول وایفای چیزی نیست که در تمام مادربردها وجود داشته باشد و بیشتر باید انتظار وجود آن را در مادربردهای میانرده تا ردهبالا داشت. در مادربردهایی که دارای ماژول وایفای نیستند میتوان از کارت وایفای که در شیار PCI-E x۱ نصب میشود یا یک مبدل (آداپتر) وایفای که از طریق پورت USB به مادربرد متصل میشود استفاده کرد.
مثلا اگر دو شیار PCI-E M۲ داشته باشید و هشت کانکتور SATA آن وقت جمعا میتوانید ده درایو در سیستمتان نصب کنید که دو تای آنها میتوانند درایو SSD با رابط NVMe باشند با سرعتی از چند تا دهها برابر بیشتر از درایوهای دیگر. نوع حافظه رمی که مادربردها از آن پشتیبانی میکنند معمولا یا DDR3 یا DDR4 یا DDR5 است. سرعت حافظههای رم DDR3 بین ۸۰۰ تا ۲۱۳۳ مگاهرتز، حافظههای رم DDR4 بین ۱۶۰۰ تا ۳۲۰۰ مگاهرتز و حافظههای رم DDR5 بین ۴۰۰۰ تا ۸۰۰۰ مگاهرتز متغیر است.
نحوه تشخیص مدل مادربرد با Windows System Information
در این مقاله کاربری¬های باتری مادربرد را شرح داده و دربارهی عمر باتری CMOS و زمان تعویض آن صحبت خواهیم کرد. سلام، در منوی استارت برنامه System Information سرچ کنید و این برنامه رو باز کنید. در قسمت System Summary گزینه system manufaturer سازنده مادربرد و system model مدل مادربرد رو مشخص می کنن، میتونید مشخصات دقیق مادربرد مورد نظر رو از از سایت سازنده نگاه کنید. می تونید از نرم افزار CPU-Z هم برای پیدا کردن مشخصات سیستمتون استفاده کنید. سختافزارهایی که عملکرد سیستم رو بالا میبرن روی مادربردی سوار میشن که از اون قطعهها پشتیبانی کنه. تعداد اسلاتهای PCI و رم DIMM در مادربرد Micro-ATX ممکنه بسته به ابعادشون متغیر باشه.
مادربرد ایسوس مدل B650M-A WIFI PRIME
احیاناً اگر باتری با لحیم کاری به مادربرد کامپیوتر متصل شده باشد یا باید مادربرد را کامل تعویض کنید یا تعمیرکار باتری را تعمیر یا تعویض کند. خارج کردن و نصب مجدد باتری مادربرد گاهی برای رفع مشکلات کامپیوترهای قدیمی مفید است. اگر باتری را برداشته و مجدداً نصب کنید، رمز عبور BIOS و دیگر تنظیمات نیز به طور کامل پاک خواهند شد. علاوه بر این، میتوان تنظیمات BIOS را از داخل منوی آن نیز تغییر داد یا به حالت اول بازگرداند. برای چنین عملکردی کلماتی همچون Clear CMOS یا Reset to Defaults را یافته و کلیک کنید. صفحهی تنظیمات BIOS به کاربر این امکان را میدهد تا تنظیمات سطح پایین سختافزار کامپیوتر را تغییر دهد.
- مادربرد برای صرفه جویی حداکثری در فضای کامپیوتر کاربرد دارد و تمام ویژگیهای اساسی که یک برد بزرگتر میتواند در اختیار شما بگذارد را دارد.
- حال میتوانید علت نامگذاری این برد الکترونیکی به برد مادر یا مادربرد را نیز درک کنید، چرا که تعداد زیادی از اجزای اصلی کامپیوتر روی آن نصب میشوند.
- باتری مادربرد کامپیوتر یک دیسک نقره ای است و شکل ظاهری آن شبیه سایر باتریهاست.
پورت Ethernet که به آن پورت LAN هم گفته میشود برای اتصال مستقیم مادربرد به مودم به کار میرود یا به عبارت دیگر از طریق آن میتوانید به صورت باسیم به اینترنت متصل شوید. اگر مادربرد شما دارای ماژول Wi-Fi باشد در این صورت میتوانید به صورت بیسیم با مودم ارتباط برقرار کرده و از همان طریق هم به اینترنت متصل شوید. در صورت وجود چنین ماژولی در مادربرد در قسمت پشتی مادربرد و در کنار سایر پورتها احتمالا دو خروجی آنتن Wi-Fi هم خواهید دید که میتوانید آنتنهای وایفای را به آنها وصل کرده و اتصال بهتر و پایدارتری را با وجود آنها تجربه کنید. اما تعداد درایوهای قابل نصب در سیستم تنها به تعداد کانکتورهای SATA روی مادربرد مربوط نمیشود. به همان تعداد که در مادربردتان شیار PCI-E M۲ دارید میتوانید درایوهای SSD با رابط NVMe هم نصب کنید.