لیست ۶۸ ارز دیجیتال که توسط SEC تحت بررسی قرار گرفتند
انتشار: مرداد 10، 1402
بروزرسانی: 26 خرداد 1404

لیست ۶۸ ارز دیجیتال که توسط SEC تحت بررسی قرار گرفتند


طبق آخرین اطلاعات منتشرشده، واحد اجرایی کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) حداقل ۶۸ توکن بلاکچین را در دسته اوراق بهادار قرار داد. این فهرست از توکن اوراق بهادار شامل ارزهایی می شود که نام آن ها در شکایات این کمیسیون علیه کمپانی ها، تبلیغ کنندگان و توسعه دهندگان رمزارز طی سال های گذشته، آورده شده است.

توکن های باارزشی که در فهرست SEC قرار گرفته اند شامل سولانا، کاردانو و چندین توکن دیگر هستند که کمابیش کاربردهای زیادی دارند. طبق گزارش SEC، مجموع ارزش تمام این توکن های اوراق بهادار بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار است (چیزی حدود ۱۰ درصد از کل سرمایه موجود در بازار رمزارز)، که به صورت غیرقانونی خرید و فروش می شوند. البته در اینجا منظور SEC قوانین موردنظر خودش است.

معرفی توکن اوراق بهادار

سکیوریتی توکن یا توکن اوراق بهادار نماینده ای دیجیتالی از یک دارایی قابل معامله است که معمولاً بر روی یک بلاکچین یا فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) صادر می شود. برخلاف توکن های کاربردی که به کاربران اجازه دسترسی به محصول یا خدمات درون اکوسیستم بلاکچین را می دهند، توکن های اوراق بهادار تحت مقررات اوراق بهادار و قوانین مربوط به اوراق بهادار صادر می شوند و حقوق مالکیت یا مالی در یک دارایی دیگر را نمایندگی می کنند. این دارایی ها می توانند از جمله املاک و مستغلات، سهام شرکت ها، اوراق بدهی، کالاهای معاملاتی و یا سایر اشکال ابزارهای مالی سنتی باشند. عملیات صدور و معامله توکن های اوراق بهادار تابع قوانین اوراق بهادار در حوزه های مربوطه هستند که به سرمایه گذاران حقوق قانونی و اقدامات انطباقی ارائه می دهند.

استفاده از فناوری بلاکچین برای توکن های اوراق بهادار چندین مزیت ارائه می دهد از جمله افزایش شفافیت، کاهش ریسک طرف مقابل و افزایش نقدینگی از طریق مالکیت کسری. توکن ها به طور معمول قابل برنامه ریزی هستند که امکان انطباق خودکار با الزامات نظارتی را فراهم می کنند، فرآیند انتقال ساده تر و توزیع سود یا بهره راحت تر می کنند. با این حال، باید توجه داشت که چشم انداز تنظیمات مربوط به توکن های اوراق بهادار هنوز در حال تکامل است و کسب و کارهایی که به دنبال صدور یا سرمایه گذاری در این توکن ها هستند باید با دقت قوانین مربوطه را در مناطق مربوطه رعایت کرده و از تطابق قوانین قانونی اطمینان حاصل کنند تا از پیامدهای حقوقی ممکن جلوگیری کنند.

بررسی قانون گذاری ۶۸ ارز دیجیتال توسط SEC

اصلا قصد نداریم در اینجا به گری گنسلر، ریاست کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا که تقریبا تمام توکن های بازار رمزارز در حوزه اختیارات او قرار می گیرد، بپردازیم. اما علاوه بر بیت کوین (BTC) و شاید اتر (ETH) که توکن اختصاصی بلاکچین اتریوم است، خیلی بهتر نمی شد اگر شفافیت بیشتری در مورد توکن هایی که از دومین بلاکچین ارزشمند و پرکاربرترین شبکه یعنی اتریوم برای اجرا استفاده مي کنند، وجود می داشت؟ البته که بهتر می شد. اما علی رغم ادعای گنسلر که می گوید قوانین شفاف هستند، حداقل در آمریکا اطلاعات موثق خیلی کمی در مورد وضعیت فعلی بازار رمزارز از لحاظ قانونی در اختیار داریم.

سولانا و کاردانو (توکن اوراق بهادار)

می خواهیم فقط یک سوال منطقی بپرسیم: کاربران با توکنی که برچسب «اوراق بهادار» خورده است، چه کنند؟ از یک سو اگر یک بلاکچین واقعا به اندازه کافی ماهیت غیرمتمرکز داشته باشد در این صورت کاربران باید بتوانند توکن این بلاکچین را خرید و فروش کرده و کدهای اوپن سورس آنها را در هرجایی که قانون اجازه می دهد، استفاده کنند. این شبکه ها همگی مستقل از دولت ها هستند و به هیچ کشور خاصی تعلق ندارند. بنابراین کاربر با توکن اوراق بهادار چه کاری می تواند بکند؟ پاسخ این است که هر کاری که قبل از تبدیل شدن آن توکن به اوراق بهادار، انجام می داد.

البته این نتیجه گیری یعنی نادیده گرفتن این حقیقت که بسیاری از کاربران رمزارز در جهان به صورت مستقیم به این شبکه ها دسترسی ندارند و با استفاده از صرافی های متمرکز، این دارایی ها را خریداری می کنند. صرافی ها و سرویس دهنده های متمرکز عموما مجبور به پیروی از قانون هستند. اگر این صرافی ها، نتوانند توکنی را لیست کنند دسترسی کاربر هم به آن توکن امکان پذیر نخواهد بود. در این صورت بحث در مورد «ارزهای بدون مرز» و دسترسی اوپن سورس برای بسیاری از افراد هیچ معنایی ندارد. بنابراین کاربر با توکنی که تبدیل به اوراق بهادار شده است چه کاری می تواند بکند؟ همه کار و هیچ کار، بستگی به محدودیت های تعیین شده توسط SEC دارد.

به گفته مارک دانونزیو، مشاور کل پلتفرم ترید و پاداش Bakkt، دسته بندی یک توکن به عنوان اوراق بهادار دو اثر مخرب به همراه دارد. اول این که بر افشای اطلاعاتی که شرکت ها باید برای سرمایه گذاران بالقوه انجام دهند تاثیر می گذارد و دوم اینکه در روش ارائه یک دارایی تفاوت ایجاد می شود.

توکن اوراق بهادار چیست

دانونزیو در این رابطه می گوید:

ما فکر نمی کنیم که دسته بندی توکن ها تاثیر مخرب شدیدی روی کاربرد این توکن ها بگذارد. البته این موضوع هم بسیار مهم است که آیا شرکت هایی مانند Robinhood، Coinbase و eToro می خواهند دسترسی به این توکن ها را فراهم کنند و آیا اصلا از لحاظ قانونی اجازه و امکان این کار را دارند یا خیر.

اینجاست که باید این سوال را مطرح کنیم که آیا ما رو به دنیایی می رویم که در آن، شهروندان اخلاق مدار در آمریکا نمی توانند کاردانو یا سولانا خرید و فروش کنند و برای دسترسی به این توکن ها باید از روش های غیراخلاقی مانند دور زدن قانون استفاده کنند؟

همان طور که قبلا گفتیم، در شکایات اخیر کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا علیه کوین بیس و بایننس، از دو توکن سولانا و کاردانو به عنوان اوراق بهادار نام برده شده است و دو تا از بزرگ ترین توکن هایی هستند که بعضی از پلتفرم های معاملاتی تصمیم به حذف آن ها از فهرست ارزهای قابل معامله خود گرفتند.

تلاش برای دست یافتن به اطلاعات شفاف در مورد شرایط خاصی که بر اساس آن برای نگه داشتن یا حذف یک توکن تصمیم گیری می کنند مانند کشیدن دندان فیل است. سولانا و کاردانو مانند همه بلاکچین های دیگر آنقدر مستقل هستند که بتوان آنها را غیرمتمرکز نامید اما این امکان هم وجود دارد که خرید و فروش SOL و ADA به شدت در آمریکا محدود شود. اگر این پیش بینی به نظر شما اغراق آمیز است، بد نیست به اتفاق مشابهی که پیشتر برای ریپل رخ داد، اشاره کنیم.

شکایت SEC از ریپل

در سال ۲۰۲۰، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا یک شکایت علیه شرکت ریپل که نهاد وابسته به ارز دیجیتال XRP است، مطرح کرد. کمیسیون بورس ادعا کرد که XRP یک اوراق بهادار بوده و این که شرکت ریپل به صورت غیرقانونی، به ارزش یک میلیارد دلار توکن فروخته است.

ادعای SEC در اصل این است که توکن XRP تمام شرایط «تست هاوی» یا یکی از استانداردهای تصویب شده در دهه ۱۹۳۰ برای تعیین این که یک دارایی، یک قرارداد سرمایه گذاری محسوب می شود یا خیر را دارد. اگر دارایی مورد نظر یک پول سرمایه گذاری شده در یک شرکت معمولی باشد که کار و تلاش بقیه، برای آن پول هم سودآوری داشته باشد، آن دارایی واجد شرایط تست هاوی است.

شکایت SEC از ریپل

طبق این تعریف، اغلب اینگونه به نظر می رسد که ارزهای دیجیتال حداقل شباهت هایی به اوراق بهادار دارند. اگر بخواهیم حقیقت را بگوییم، بیشتر افراد ارزهای دیجیتال را می خرند چون انتظار دارند که بر اساس موفقیت شبکه یا اپلیکیشنی که توسط دیگران ساخته و نگه داری می شود، سودی هم عاید آنها شود. حتی اگر یک توکن کاربردهای دیگری هم داشته باشد (یا در مورد NFT، اگر ارزش ذاتی توکن مربوط به یک اثر هنری باشد) باز هم نمی توان این حقیقت را نادیده گرفت.

البته موارد زیادی وجود دارد که یک توکن کاربردهای دیگری به جز ابزار کسب سود هم دارد و بنا بر دلایل زیادی، ویژگی های جدید ارزهای دیجیتال آن ها را از دارایی های سنتی مانند سهام، اوراق قرضه و صندوق های قابل معامله، متمایز می کند که بعدها به این موضوع می پردازیم.

آنچه در این جا موضوعی که اهمیت دارد این است که پس از ادعای SEC مبنی بر توکن اوراق بهادار بودن XRP، بیشتر صرافی های آمریکا این توکن را از لیست خود حذف کردند. اگر همین حالا به CoinMarketCap نگاهی بیاندازید، خواهید دید که ریپل حتی پس از گذشت ۳ سال از شکایت SEC، همچنان چهارمین ارز بزرگ دنیا از لحاظ میزان سرمایه است. البته تقریبا تمام حجم خرید و فروش ریپل متعلق به صرافی های خارج از آمریکا است به جز مقدار ناچیزی که در صرافی کراکن، معامله می شود.

سرنوشت ارز دیجیتال ریپل شاید عینی ترین نمونه از توکنی باشد که به عنوان اوراق بهادار اعلام می شود. توکن اوراق بهادار به دلیل اکوسیستم فعلی صرافی ها برای کاربران داخل آمریکا قابل دسترس نیست اما هرکسی در هر جای دنیا می تواند با داشتن حساب کاربری در صرافی های Bithumb، Bitstamp و KuCoin، این ارز را معامله کند. کاربران داخل آمریکا برای دسترسی به امکان خرید ریپل باید از VPN استفاده کنند.

معاملات ریپل در بایننس

به نظر می رسد خرید و فروش ریپل در صرافی بایننس بیش از هر صرافی دیگر انجام می شود (گرچه اگر بخواهیم ادعای SEC را باور کنیم، تعداد بسیار زیادی واش تریدینگ ریپل هم وجود دارد). هرچند اگر بایننس وجود نداشت این حجم از معاملات در جای دیگری انجام می شد. بلاکچین ها عمومی هستند و توکن های آن ها هم همیشه برای معاملات مستقیم بین دو نفر، قابل دسترسی است. بنابراین اگر تقاضای کافی وجود داشته باشد یک نفر به هر حال تلاش می کند تا راهی برای عرضه ساده توکن ها پیدا کند.

با وجود تمام این شرایط، بنا به دلایلی سناریوی فاجعه آمیز ممنوعیت ارزهای دیجیتال در تمام کشورها عملی نخواهد شد. سناریوی احتمالی این است که بعضی از کشورها دوست رمزارزها و بعضی دیگر دشمن آن خواهند بود بنابراین ارزهای دیجیتال همیشه جایی برای ماندن دارند.

لیست ۶۸ ارز دیجیتال که توسط SEC تحت بررسی قرار گرفتند

در ادامه می توانید لیست کامل ۶۸ ارز دیجیتالی که توسط SEC مورد بررسی قرار گرفتند را مشاهده کنید.

نام ارز دیجیتالنماد توکنمعادل فارسی ارز دیجیتال
RippleXRPریپل
Telegram’s GramTONتون
LBRY CreditsLBCال بی سی
OmiseGo OMGاو ام جی
DASH DASHدش
Algorand ALGOالگورند
Naga NGCان جی سی
Monolith TKNتی کا ان
IHT Real Estate IHTآی اج تی
Power Ledger POWRپاور لجر
Kromatica KROMکروماتیکا
DFX Finance DFXدی اف ایکس
Amp AMPآ ام پی
Rally RLYرالی
Rari Governance Token RGTآر جی تی
DerivaDAO DDXدی دی ایکس
XYO Network XYOایکس وای او
Liechtenstein Cryptoasset Exchange LCXال سی ایکس
Kin KINکین
Salt Lending SALTسالت لندینگ
Beaxy Token BXYبیکسی توکن
DragonChain DRGNدراگون چین
Tron TRXترون
BitTorrent BTTبیت تورنت
Terra USD USTترا
Luna LUNAلونا
Mirror Protocol MIRمیرر پروتکل
Mango MNGOمانگو
Ducat DUCATداکت
Locke LOCKE
EthereumMax EMAXاتریوم مکس
Hydro HYDROهیدرو
BitConnect BCCبیت کانکت
Meta 1 Coin META1متا 1
Filecoin FILفایل کوین
Binance Coin BNBبایننس کوین
Binance USD BUSDبایننس دلار
Solana SOLسولانا
Cardano ADAکاردانو
Polygon MATICپالیگان (متیک)
Cosmos ATOMکازماس اتم
The Sandbox SANDسندباکس
Decentraland MANAمانا
Axie Infinity AXSاکسی اینفینتی
COTI COTIکاتی
Paragon PRGپاراگون
AirToken AIRایر توکن
Chiliz CHZچیلیز
Flow FLOWفلو
Internet Computer ICPآی سی پی
Near NEARنییر
Voyager Token VGXوی جی ایکس
Nexo NEXOنکسو
Mirrored Apple Inc. mAAPL
Mirrored Amazon.com, Inc. mAMZN
Mirrored Alibaba Group Holding Limited mBABA
Mirrored Alphabet Inc. mGOOGL
Mirrored Microsoft Corporation mMSFT
Mirrored Netflix, Inc. mNFLX
Mirrored Tesla, Inc. mTSLA
Mirrored Twitter Inc. mTWTR
Mirrored iShares Gold Trust mIAU
Mirrored Invesco QQQ Trust mQQQ
Mirrored iShares Silver Trust mSLV
Mirrored United States Oil Fund, LP ,mUSO
Mirrored ProShares VIX Short-Term Futures ETF mVIX

قانون گذاری در ارزهای دیجیتال

بلاتکلیفی در قانون گذاری برای صنعت ارزهای دیجیتال تا حدودی ریشه در این حقیقت دارد که مهم ترین پروژه های این صنعت شامل فناوری های جهانی سازی هستند و امکانات و دسترسی هایی را برای تمام کاربران در سراسر دنیا فراهم می کنند. به دلیل این که بخشی از ماهیت ارزهای دیجیتال مانند منبعی طبیعی و نامحدود (مانند معدن زغال سنگ) عمل می کند، بسیاری این استدلال را دارند که این صنعت باید به طور کامل توسط قانون گذاران آزاد گذاشته شده یا آن را به عنوان دارایی های زمین در نظر بگیرند و نظارت بر آن در اختیار کمیسیون معاملات آتی کالای آمریکا (CFTC) قرار بگیرد. البته همه با این ایده موافق نیستند.

برای مثال شرکت Bakkt یک موسسه دلالی و کارگزاری را در اوایل سال ۲۰۲۳ خریداری کرد چون به گفته دانونزیو، این موسسه برای ارائه توکن هایی که اوراق بهادار معرفی می شوند، مفید خواهد بود. شرکت های دیگری که همین استراتژی را دنبال کردند شامل BitGo و کوین بیس هستند. این مجوزها تاحدودی پیروی از شرایط نظارتی است که SEC درخواست کرده اما نمی توان آن را رویکرد قطعی و نهایی برای فائق آمدن بر ابهامات قانونی در نظر گرفت. دقیقا چه کسی باید پیش نویس افشای ریسک یک ارز را آماده کند؟ در مورد سولانا، آیا این کار بر عهده ولیدیتورهای SOL است یا بنیاد Solana Foundation آن را بر عهده خواهد گرفت؟

تست هاوی

گابریل شاپیرو، وکیل فعال در حوزه ارزهای دیجیتال می گوید:

ارزهای دیجیتال در اصل سهام شرکت های غیرانتفاعی دارای مالکیت جمعی (توسط دارندگان توکن) و با مدیریت پرسنل (ماینرها یا ولیدیتورها) هستند.

خرید توکن سرراست ترین راه برای خرید سهام در شبکه ای است که هیچ مالکی ندارد. آنچه که ارزهای دیجیتال را از دارایی های سنتی مانند سهام متمایز می کند این است که فناوری ساخت ارزهای دیجیتال همیشه عمومی است. می توان قوانینی تصویب کرد که امکان دسترسی به خدمات برای ارائه سرویس های تریدینگ محدود شود اما ماهیت ذاتی شبکه های بلاکچین فراتر از محدوده های قانونی است.

دانونزیو می گوید:

به نظر می رسد هر بار که باید برای تعیین توکن هایی که در دسته اوراق بهادار قرار می گیرند تصمیم گیری شود، SEC هرطور که بخواهد تست هاوی را تفسیر می کند. درحالی که می توان این مساله را از طریق دعوی قضایی یا قوانین فدرال حل کرد، دیدگاه SEC همین چشم انداز محدود را می بیند.

در نهایت این که، قرار دادن ارزهای دیجیتال در دست اوراق بهادار فقط بر دسترسی افراد به یک توکن تاثیر می گذارد نه کاری که می توان با یک توکن اوراق بهادار کرد.

۱. توکن اوراق بهادر چیست و چه تفاوتی با سایر ارزهای دیجیتال دارد؟

توکن اوراق بهادار در واقع یک سند دیجیتال است که مالکیت یا قرارداد سرمایه گذاری فرد را در یک دارایی واقعی نشان می دهد. برخلاف سایر ارزهای دیجیتال، توکن اوراق بهادار در محدوده قانونی قرار گرفته و خرید و فروش آن باید مطابق با قوانین مربوط به اوراق بهادار باشد.

۲. آیا می توان از توکن اوراق بهادار برای سرمایه گذاری در دارایی های سنتی مانند املاک و سهام استفاده کرد؟

بله. می توانید به راحتی از توکن اوراق بهادار برای سرمایه گذاری در املاک، سهام، اوراق قرضه و کالا استفاده کنید.

۳. مزیت توکن اوراق بهادار چیست؟

مزیت توکن اوراق بهادار برای صادرکنندگان این است که فرآیند جذب سرمایه را تسهیل کرده، هزینه های مدیریتی را کاهش داده و دسترسی بیشتری برای سرمایه گذاران فراهم می کند. مزیت این توکن ها برای سرمایه گذاران افزایش نقدشوندگی، مالکیت واقعی و شفافیت است.

۴. آیا سرمایه گذاری در توکن اوراق بهادار ریسک دارد؟

مانند هر سرمایه گذاری دیگری، خرید توکن اوراق بهادار هم ریسک های خود را دارد که شامل نوسانات بازار، تغییر در قوانین، کلاهبرداری و از دست رفته سرمایه است.



منبع: https://iranbroker.net/what-is-security-token-and-what-to-do-with-it/