ما امروزه شاهد نسل جدیدی از تکنولوژیها و فناوریهای مبتنی بر بلاکچین هستیم. در جهان کنونی ارزهای دیجیتال جای خود را در کنار پولهای سنتی باز کردهاند. تمام کشورها نیز در این تکاپو هستند تا به نحو احسن از این تکنولوژی شگفتانگیز، در صنایع و اقتصاد خود بهرهبرداری کنند. اما آیا تاکنون این سوال در ذهنتان ایجاد شده که وضعیت ارزهای دیجیتال در خاورمیانه به چه شکلی است؟ آیا کشورهای آسیایی هم در این سیر جهانی با کشورهای آمریکایی و اروپایی همراستا هستند؟ برای پرسش به این پاسخهای جذاب لازم است ابتدا تاریخچه ارزهای دیجیتال در خاورمیانه را مرور کنیم. پس با ما همراه باشید!
تاریخچه ارزهای دیجیتال و بلاکچین در خاورمیانه به سالهای اخیر بازمیگردد. امارات متحده عربی به عنوان یکی از کشورهای پیشروها در این زمینه، پذیرش خود از ارزهای دیجیتال را به طور رسمی اعلام کرد و تلاشهای فراوانی برای توسعه این فناوری در این کشور، انجام داد. این تصمیم به توسعه و ترویج بیتکوین و اتریوم در این منطقه کمک کرده و همچنین امکان معاملات بینالمللی ارزهای دیجیتال را تسهیل کرده است.
ترکیه نیز یکی از کشورهایی است که به سرعت در زمینه به کارگیری کریپتو و فناوری بلاکچین پیشرفت کرده است. اعلام تاثیر مثبت این فناوری بر اقتصاد کشور و نیز تصمیم به ایجاد رمزارز ملی خود به نام “دیجیتال لیرا” از دیگر رخدادهای مهم این منطقه است.
هرچند توسعه ارزهای دیجیتال و بلاکچین در خاورمیانه خیلی هم پروژه موفقیتآمیزی نبوده است و همچنان با چالشهایی نظیر نگرانیهای امنیتی و قوانین مشخص برای این فناوریها وجود دارد، اما این منطقه تلاش خود را میکند تا به تدریج به یک مرکز نوآوری و توسعه در زمینه ارزهای دیجیتال و بلاکچین تبدیل شود.

در آینده، با توجه به تعهدات کشورهای خاورمیانه به توسعه اقتصادی و تکنولوژیک، میتوان انتظار داشت که این منطقه به عنوان یکی از مراکز مهم برای ارزهای دیجیتال و بلاکچین شناخته شود و تاثیر چشمگیری بر روی تغییرات اقتصادی و فناوری در دنیا داشته باشد.
وضعیت ارزهای دیجیتال در خاورمیانه
همانطور که گفته شد، ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر تبدیل، به یکی از موضوعات حیاتی و جذاب در خاورمیانه شدهاند. این منطقه که شامل کشورهایی نظیر امارات متحده عربی، عربستان سعودی، ترکیه و ایران است، به ارزهای دیجیتال و از آنها به عنوان ابزاری برای نوآوری در عرصههای مختلف اقتصادی و فناوری بهرهبردهاند. در این متن، شرایط ارزهای دیجیتال در خاورمیانه را بررسی میکنیم.
- پذیرش ارزهای دیجیتال: خاورمیانه به عنوان یک منطقه بزرگ با بازارهای مالی پویا، تبدیل به یک محیط جذاب برای رشد ارزهای دیجیتال، مانند بیتکوین و اتریوم شده است. این ارزها به صورت رسمی در برخی کشورها مورد تایید قرار گرفته و میتوان به آسانی آنها را خرید و فروش کرد.
- نوآوری و استفاده از بلاکچین: خاورمیانه در توسعه تکنولوژی بلاکچین به منظور بهبود سیستمهای مالی، حکومتی و تجاری نقش مهمی ایفا میکند. این کشورها در کارهایی مانند ثبت اسناد و یا تسهیل معاملات بانکی، از بلاکچین استفاده میکنند.
- نگرانیها و مشکلات: نقطه ظعف کشورهای خاورمیانه در استفاده از ارزهای دیجیتال، مسائل امنیتی و ایمن بودن تراکنشها است. در برخی از کشورهای خاورمیانهای، زیرساختهای امنیتی قوی وجود ندارد و این موضوع در زمان ظهور ارزهای دیجیتال، مشکلساز شده است. اما در سالهای گذشته بسیاری از کشورها به مسئله ارتقا امنیت سیستمهای مالی و اقتصادی خود پرداختهاند که در آینده آنها را بررسی میکنیم.
- نظارت و قانونگذاری: بسیاری از کشورها در خاورمیانه تاکنون قوانین رسمی خود را، به منظور جلوگیری از فساد مالی در حوزه ارزهای دیجیتال، ارائه کردهاند. این قوانین تاکنون بسیار مفید واقع شده است و نرخ سوءاستفادهها و پولشوییهای رایج در بازارهای مالی را کاهش داده است.
- مزایای اقتصادی: به دلیل منابع طبیعی غنی و نیروی کار ماهر در این منطقه، استفاده از ارزهای دیجیتال میتواند منجر به توسعه اقتصادی بیشتر، و فراهمآوری فرصتهای جدیدی در صنایع مختلف شود. پس ارزهای دیجیتال در خاورمیانه نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.

در کل، خاورمیانه در حال انجام تغییرات بزرگ در عرصه ارزهای دیجیتال و بلاکچین است که تمامی زیرساختهای اقتصادی و مالی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. با اینکه ظهور ارزهای دیجیتال در خاورمیانه باعث ایجاد مشکلاتی جدی شده بود، اما این کشورها روز به روز علاقه بیشتری به این موضوع نشان دادهاند و از آن در جهت به تحقق پیوستن خواستههای خود استفاده کردهاند.
حال وقت آن رسیده است که درباره قوانین و نحوه نظارت بر ارزهای دیجیتال در خاورمیانه، صحبت کنیم!
قوانین و نحوه نظارت بر ارزهای دیجیتال در خاورمیانه
در طی سالهای گذشته، فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال تأثیر قابل توجهی بر اقتصاد جهانی داشتهاند، اما امروزه این صنعت به یک نقطه حیاتی رسیده است. در ابتدای ظهور ارزهای دیجیتال در خاورمیانه، کمتر کسی به این تکنولوژی اعتماد میکرد؛ اما بعد از گذشت چند سال موجی ایجاد شد که اکثر افراد ناآگاه را گرفتار کرد! برخی گول تبلیغات کاذب دنیای رمزارزها را خوردند و بدون اطلاعات کافی وارد این بازار شدند. اما برخی توسعههای اخیر، باعث افزایش آگاهی سرمایهگذاران از این واقعیت شده که تصمیمگیریهای مربوط به خرید یا استفاده از ارزهای دیجیتال را به هیچوجه نباید سرسری بگیرند.
در ذهن کارشناسان اقتصادی هیچ شکی در مورد توانایی و پتانسیل عظیم این رمزارزها وجود ندارد. ارزهای دیجیتال قبلا نشان دادهاند که میتوانند راهحلهایی برای مشکلات مالی و اقتصادی جهان ارائه دهند و جایگاه خود را در زندگی روزمره ما تضمین کنند. برخی از رویدادهای مهم در سال ۲۰۱۸، توجه جهانی را به خاورمیانه در زمینه توسعه رمزارزها جلب کرد.
رویدادهای مهم ارزهای دیجیتال در خاورمیانه
یکی از رویدادهایی که در این لیست قرار دارد، معرفی استراتژی بلاکچین امارات ۲۰۲۱، در امارات متحده عربی در آوریل سال ۲۰۱۸ است. برجستهترین بخش این رویداد، فاش کردن هدف دولت بود که بر طبق آن قرار است ۵۰٪ از تراکنشها را به سیستم بلاکچین خود منتقل کند. اهمیت این تصمیم، این است که بعد از آن امارات متحده عربی قادر خواهد بود سالانه ۷۷ میلیون ساعت کار و ۱۱ میلیارد دلار در هزینه تراکنشها صرفهجویی کند!
همچنین بحرین، یک کشور جزیرهای کوچک در شبهجزیره عربی، یک محیط آزمایشی برای رمزارزها ایجاد کرده است که در آن تحقیقات گستردهای در زمینه صرافیها و بروکرها انجام میشود. یک پروژه بزرگ دیگر در صنعت رمزارز، اعلام احتمال صدور یک رمزارز دیجیتال با پشتوانه دولت، توسط بانک مرکزی مصر است. این موضوع موجب دگرگون کردن سرنوشت ارزهای دیجیتال در خاورمیانه میشود!
علیرغم این موفقیتها، خاورمیانه با مشکلاتی در بهکارگیری رمزارزها مواجه است. یکی از دستاندازهای این راه این است که بسیاری از کشورها مانند کویت و عربستان سعودی، به طور کامل استفاده از ارزهای دیجیتال در کشور خود را ممنوع اعلام کردهاند.

بعد از این اتفاق، سایر کشورهای خاورمیانه درمورد استفاده از ارزهای دیجیتال و نحوه نظارت بر آنها مردد شدند. علیرغم آگاهی از پتانسیل بالای بازار رمزارزها، همچنان در تایید کامل آز احتیاط میکنند.
اما طبق آمار ارائه شده، کشورهای قدرتمند منطقه، روی بازی به ارزهای دیجیتال نشان دادهاند. برای مثال بخشی از توسعه ارزهای دیجیتال در خارمیانه، به دلیل علاقه عربستان سعودی و امارات به توسعه رمزارز ملی خود است.
تجارت بیت کوین در امارات متحده عربی ممنوع است یا نه؟
مطالعهای که اخیرا صورت گرفته و در دسترس عموم مردم قرار گرفته است، نشان میدهد که مقامات امارات متحده عربی، از استاندار تا مدیران بانکهای بینالمللی، علاقه شخصی به سرمایهگذاری در بیتکوین دارند. اما لازم به ذکر است که میان دولتمردان امارات متحده عربی، درمورد جایگاه ارزهای دیجیتال در سیستمهای مالی و اقتصادی، اختلاف نظر بسیاری است اما طبق اخباری که منتشر شده است همه آنها از سرمایهگذاری و خرید و فروش بیت کوین، به عنوان “عملیات مجاز” یاد کردهاند.
بانک مرکزی امارات در سال ۲۰۱۷ قوانین مربوط به ارزهای دیجیتال را تصویب کرد. طبق این مقررات، خرید تمام انواع ارزهای دیجیتال و حتی معامله رمزارزها در امارات کاملا ممنوع بود؛ حتی بیتکوین و سایر ارزهایی که میتوانند به عنوان وسیله تبادل استفاده شوند، به عنوان ارز مجازی در مقررات بانک مرکزی تعریف شده بودند.
اما در ابتدای امسال، آقای مبارک المنصوری، مدیر بانک مرکزی در یک کانال خبری توضیح داد که ارزهای مانند بیتکوین شامل این مقررات نمیشوند. طبق گفته آقای مبارک، بیت کوین را میتوان به عنوان وسیله تبادل درنظر گرفت.
در ماه سپتامبر امسال، یک شرکت مستقر در دبی اعلام کرد که قصد دارد پرداختهای اجارههای مسکونی را به صورت بیتکوین قبول کند. گروهی دیگر از شرکتها نیز اعلام کردند که یک پروژهای را شروع کردهاند که در آن ملک و زمینها به وسیله بیتکوین قابل خرید میشوند.
سخن آخر
همانطور که گفته شد، ارزهای دیجیتال در خاورمیانه بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. حکومتهای خاورمیانهای از این تکنولوژی جدید در راستای رشد اقتصادی و صنعتی کشور خود استفاده میکنند. به عبارتی دیگر زیرساختهای استفاده گسترده از ارزهای دیجیتال در خاورمیانه وجود دارد. کشورهایی مانند امارات متحده عربی از این مزیت استفاده کرده و از نیروی کار و منابع طبیعی زیاد سرزمین خود، برای توسعه فناوری بلاکچین و کریپتو، بهرهبرداری میکند.
امیدواریم که از نوشتار “قوانین مربوط به ارزهای دیجیتال در خاورمیانه چیست؟ | وضعیت ارزهای دیجیتال در خاورمیانه”، نهایت لذت را برده باشید. اگر تجربه و یا اطلاعاتی در این زمینه دارید، با ما به اشتراک بگذارید!
آیا خاورمیانه در حال استفاده از تکنولوژی بلاکچین و رمزارزها به منظور نوآوری و توسعه میباشد؟
بله، خاورمیانه در حال استفاده از تکنولوژی بلاکچین و رمزارزها به منظور نوآوری و توسعه منطقهای خود است. امارات متحده عربی به عنوان یکی از کشورهای این منطقه، به شدت تمایل به تبدیل شدن به یک مرکز نوآوری در حوزه رمزارزها و بلاکچین دارد. آنها از منابع طبیعی و نیروی کار ماهر خود برای پیشبرد این فناوریها بهره میبرند. این تلاش به منظور ارتقاء سیستمهای مالی و تجاری، تقویت امنیت و کاهش فسادهای مالی و همچنین ایجاد فرصتهای اقتصادی در این منطقه انجام میشود. به همین دلیل، به نظر میرسد که خاورمیانه به سمت یک آینده مبتنی بر رمزارز و بلاکچین حرکت میکند و تمامی اقتصادها و افرادی که به این تکنولوژی علاقه دارند، ممکن است از این توسعهها بهرهمند شوند.
آیا بانک مرکزی امارات متحده عربی نگرانیهایی درباره رمزارزها دارد؟
بله، استاندار بانک مرکزی امارات نگرانیهایی درباره رمزارزها دارد، از جمله موضوعاتی مانند عدم رسمیت و نظارت کافی، استفاده از آنها در فعالیتهای منفی مانند تروریسم و ریسک بالای آنها به عنوان دارایی.
آیا بیتکوین در امارات متحده عربی قانونی است؟
بانک مرکزی امارات در سال ۲۰۱۷ مقرراتی را ابلاغ کرد که تمام انواع ارزهای مجازی و معامله در ارزهای مجازی را در امارات کاملاً ممنوع میکند. اما استاندار بانک مرکزی در ابتدای سال 2021 اعلام کرد که بیتکوین و سایر رمزارزها در این مقررات پوشش داده نمیشوند.
آیا رمزارزها در کشور خاورمیانه پذیرفته شدهاند؟
بله، رمزارزها در کشورهای خاورمیانهای به طور کلی پذیرفته شدهاند و تقاضا برای استفاده از آنها در این منطقه در حال افزایش است.
منبع: https://iranbroker.net/situation-of-crypto-in-middle-east/