دیفای (Defi) چیست و چه کاربردهایی دارد؟ همه چیز در مورد قراردادهای هوشمند

ارائه استیبل کوین‌ها بر بستر دیفای: شکل دیگری از DeFi، استیبل کوین است. ارزهای دیجیتال اغلب نوسانات قیمتی شدیدتری را نسبت به فیات تجربه می‌کنند. استیبل کوین ها، ارزهای رمزنگاری شده را به ارزهای غیرکریپتوکارنسی مانند دلار آمریکا متصل می کنند تا قیمت را تحت کنترل نگه دارند. همانطور که از نام آن پیداست، هدف استیبل کوین‌ها افزایش سرعت و سهولت معاملات و ایجاد ثبات قیمتی است.

آیا از محصولات و فناوری‌های دیفای استفاده کنیم؟

امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. تیم ایران بروکر همواره سعی کرده تا بررسی‌های خود را با دقت هرچه بیشتر و صداقت کامل انجام دهد، تا هموطنان عزیز بتوانند صرافی خود را با اطمینان بیشتر و دغدغه کمتری انتخاب کنند.


منبع: https://iranbroker.org/defi

دیفای از دو کلمه Decentralized به معنای غیرمتمرکز و Finance به معنای قرارداد و امور مالی تشکیل شده است. در واقع این عبارت به قراردادها و امور مالی غیرمتمرکز اشاره می‌کند. این امور مالی غیرمتمرکز روی یک شبکه بلاکچین راه‌اندازی می‌شوند.

توکن غیر قابل تعویض (NFT): NFT ها یک پدیده جدید در فضای رمزنگاری هستند که کاربردهای زیادی مانند شناسایی، هنر (مالکیت دیجیتال)، بازی، کلکسیون، ورزش، رسانه و سرگرمی، املاک و غیره دارد و پایه و اساس پلتفرم‌های خرید و فروش NFT ها بر فناوری دیفای قرار دارد.

کارشناسان اقتصادی معتقدند کووید-19 سه برابر بدتر از بحران مالی 2008 شوک اقتصادی به دنیا وارد کرده است.

در این مقاله سعی شد تمام موارد و جوانب مهم این فناوری به ساده‌ترین زبان ممکن برای شما شرح داده شود.

نخستین برنامه‌های مالی غیرمتمرکز، بر روی بلاکچین اتریوم دومین پلتفرم ارز دیجیتال بزرگ جهان ساخته شده‌اند، که خود را از پلتفرم بیتکوین متمایز می‌کند، زیرا استفاده از آن برای ساخت انواع دیگر برنامه‌های غیرمتمرکز فراتر از تراکنش‌های ساده آسان‌تر است. به این دلیل پلتفرم اتریوم برای قراردادهای هوشمند است زیرا به طور خودکار تراکنش‌ها را در صورت رعایت شرایط خاص انجام می دهد و انعطاف پذیری بسیار بیشتری را ارائه می‌دهد. زبان‌های برنامه‌نویسی اتریوم، مانند Solidity، به طور خاص برای ایجاد و استقرار چنین قراردادهای هوشمندی طراحی شده اند.

وام دادن (Lending): کسب و کار وام با استفاده از رمزارزها قطعا یک جایگزین جذاب برای بسیاری از افراد است. وام دهندگان سرمایه خود را در اختیار دیگران می‌گذارند و سود دریافت می‌کنند در حالی که وام گیرندگان به سرمایه دسترسی پیدا می‌کنند. با DeFi، وام گیرندگان می‌توانند از وجوه خود به عنوان وثیقه استفاده کنند و بدون امتیاز اعتباری وام بگیرند.

نقدینگی کم: نقدینگی را می توان به عنوان یکی از مهم ترین عوامل پروژه‌های مبتنی بر پلتفرم DeFi و پروتکل‌های بلاکچین در نظر گرفت. کل ارزش قفل شده در DeFi تا اکتبر 2020 بیش از 12.5 میلیارد دلار است. این یک قطره در اقیانوس سرمایه‌های در گردش سیستم های مالی سنتی و متمرکز است.

اما در یک سیستم مالی غیرمتمرکز مانند بلاکچین، شرایط فرق دارد و هیچ مرجع یا نهاد مبدایی در این سیستم وجود ندارد و دو طرف معامله به صورت مستقیم و کاملا ناشناس به یکدیگر متصل می‌شوند.

می‌توانید از طریق این لینک تفاوت سیستم‌های متمرکز و غیر متمرکز را مطاالعه کنید.

امور مالی غیرمتمرکز از فناوری بلاکچین بهره می‌برند که ارزهای دیجیتال نیز از آن استفاده می‌کنند. در بلاکچین، تراکنش‌ها در بلوک‌ها ثبت می‌شوند و سپس توسط سایر کاربران تایید می شوند. اگر این تایید کننده‌ها (Node) بر سر یک تراکنش توافق کنند، بلوک بسته و رمزگذاری می‌شود. در مرحله بعد بلوک دیگری ایجاد می‌شود که اطلاعات مربوط به بلوک قبلی را در خود دارد. بلوک‌ها از طریق اطلاعات موجود در هر بلوک در حال تمکیل شدن، به یکدیگر زنجیر می‌شوند و نام بلاکچین را به آن می‌دهند. اطلاعات موجود در بلوک‌های قبلی را نمی‌توان بدون تأثیر بر بلوک‌های قبل تر تغییر داد، بنابراین راهی برای تغییر زنجیره بلوک وجود ندارد. این مفهوم همراه با سایر پروتکل های امنیتی، ماهیت امن یک بلاک‌چین را به خوبی شرح می‌دهد.

مزایا و معایب Defi

استیک کردن (Staking): برخی از بلاکچین‌ها مانند بیتکوین بر اساس اثبات کار (PoW) و برخی دیگر مبتنی بر اثبات سهام (PoS) هستند. استیک کردن نوعی فعالیت سهامداری است که در آن شما با قفل کردن دارایی‌های خود در یک شبکه مبتنی بر PoS پاداش دریافت می‌کنید و در مقابل تأمین امنیت و تأیید تراکنش‌های یک شبکه بلاکچین مبادله می‌کنید.

حال تصور کنید برای خرید یک کالا یا محصولی به طرف مقابل خود اعتماد کافی را ندارید و فروشنده حاضر نمی‌شود که اول محصول را به شما بدهد و بعد شما هزینه محصول را پرداخت کنید. در اینجا دیفای به کمک شما می‌آید. دیفای از خریدار مبلغ مورد نظر و از فروشنده محصول مورد نظر را دریافت می‌کند و هنگامی که هر دو طرف موارد لازم را به دیفای تحویل دادند (یا وظیفه خود در قرارداد را انجام دادند) دیفای معامله را انجام داده و محصول را به خریدار و پول را به فروشنده تحویل می‌دهد و به این صورت نیاز شخص یا موسسه ثالث به طور کامل برطرف می‌کند و پس از انجام معامله مورد نظر کارمزد خود را از مبلغ معامله کسر می‌کند.

Defi چیست؟

اولین قراردادهای هوشمند

Defi چیست؟

هدف DeFi از بین بردن اشخاص ثالثی است که در تمام تراکنش های مالی دخیل هستند.

درک مفهوم دیفای | Defi

نداشتن بیمه و تضمین: بیمه از سرمایه‌گذاران در صورت هک یا سایر فعالیت‌های تقلبی محافظت می‌کند. بیمه نقش بسیار مهمی در تامین سیستم‌های مالی متمرکز دارد در حالی که در DeFi این مورد وجود ندارد و حتی بزرگترین پروژه‌های دیفای هم از بیمه یا تضمین نگهداری دارایی برخوردار نیستند.

defi

محصولات و خدمات امور مالی غیرمتمرکز (Defi)

مقیاس پذیری: یکی دیگر از مشکلات بزرگ پروژه‌های DeFi، مقیاس پذیری بلاکچین میزبان است. دو مشکل عمده از مساله مقیاس پذیری ناشی می‌شود: 1- تایید تراکنش‌ها زمان زیادی می‌برد 2- تراکنش در مواقع شلوغ بسیار گران هستند و گس (Gas) شبکه افزایش زیادی پیدا می‌کند.

خداحافظی با خطای انسانی: به لطف قراردادهای هوشمند، خطاهای انسانی روزانه از فرآیند معاملات حذف می‌شود. مگر اینکه خود قراردادها بد نوشته شده باشند.

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که با توجه به امکانات و خدمات فوق العاده این پلتفرم‌ها هنوز آینده این سیستم‌ها برای بسیاری از افراد مبهم است. باید توجه داشته باشید که هم اکنون فناوری دیفای خدمات بسیار متنوع و مفیدی را ارائه می‌دهد اما بسیاری از پروژه‌های مشهور دیفای مانند meme coin YAM دچار ورشکستگی شدند. پلتفرم meme coin YAM در 35 دقیقه دچار ورشکستگی شد و ارزش آن به صفر رسید.

برای مثال، فرض کنید یک کاربر می‌خواهد سه‌شنبه آینده مقداری پول برای دوستش ارسال شود، اما فقط در صورتی که دما طبق سایت weather.com به بالای 90 درجه فارنهایت برسد. چنین قوانینی را می توان در یک قرارداد هوشمند نوشت!

Defi چگونه کار می‌کند؟

وجود مشکلات در کدهای توسعه دهنده: آسیب پذیری قراردادهای هوشمند منبع اصلی مشکلات بسیاری از پروژه‌های DeFi است. اگر کوچک‌ترین نقصی در کد قرارداد هوشمند وجود داشته باشد، می تواند منجر به از دست رفتن سرمایه‌های زیادی شود.

اتریوم با ظرفیت کامل، می تواند حدود 13 تراکنش در ثانیه را پردازش کند، در حالی که همتایان متمرکز می‌توانند هزاران و هزاران تراکنش را در هر ثانیه پردازش و تایید کنند.

اما ارزها و دارایی‌های دیجیتالی فقط قابل سرمایه گذاری و ترید نیستند و امروزه بلاکچین‌ها و پلتفرم‌های مختلف طیف وسیعی از خدمات را برای سهولت و بهتر کردن کیفیت زندگی کاربران ارائه می‌دهند.

حوزه رمزارزها و پلتفرم‌های مالی غیرمتمرکز توانستند در زمان بسیار کوتاهی انقلابی عظیم در سیستم‌های مالی متمرکز و معاملات سنتی ایجاد کنند و سرمایه بسیار زیادی را به خود جذب کنند. اما سوالی که پیش می‌آید این است که آیا این فناوری مطمئن است؟

بازارساز خودکار (AMM): AMM ها همان صرافی‌های غیرمتمرکز هستند با یک تفاوت مهم، پلتفرم‌های DEX از کتاب‌های سفارش (که شامل معاملات P2P هستند، Order Book) برای قیمت‌گذاری استفاده می‌کنند، در حالی که یک پلتفرم AMM از یک فرمول ریاضی ویژه برای قیمت‌گذاری دارایی‌ها استفاده می‌کند و نقدینگی از ارائه‌دهندگان نقدینگی تامین می‌شود که معمولاً به‌عنوان پاداش، توکن‌های خاصی را به دست می‌آورند، نه اینکه نیاز به حضور افراد و ثبت معاملات داشته باشند.

کنترل اطلاعات: کنترل دارایی و اطلاعات هر کاربر کاملا به عهده خود او می‌باشد و کاربر می‌تواند بدون واسطه یا هر نهاد نظارتی به محصولات و خدمات مالی غیرمتمرکز وصل شده و از آن استفاده کند.

معایب و چالش‌ها

ذخیره توزیع شده اطلاعات: تمام اطلاعات، تراکنش‌ها و به طور کلی هرگونه دیتا در این محصول باید در یک بستر توزیع شده ذخیره شود و بدون هیچ مرجع مرکزی فعالیت کند.

هر پلتفرم مزایا و معایب خاص خود را دارد و قبل از سرمایه گذاری یا استفاده از بستر باید به دقت آن را مورد بررسی قرار دهیم. در این بخش برخی از مهم‌ترین مزایا و معایب دیفای (Defi) را باهم بررسی می‌کنیم.

مزایا

صرافی های غیرمتمرکز (DEX): یکی از مهم‌ترین و کارآمدترین محصولات فناوری دیفای، راه‌اندازی و پشتیبانی از صرافی‌های غیرمتمرکز است. تمام صرافی های مشهور و معروف مانند یونی سواپ و پنکیک سواپ که میزان سرمایه قفل شده (TVL) بسیار زیادی در خود دارند با استفاده از فناوری Defi فعالیت می‌کنند. این صرافی‌ها کاربران را قادر می سازند تا مبادلات توکن و بسیاری از معاملات مربوط به حوزه رمزارزها را بدون واسطه و بدون نیاز به احراز هویت انجام دهند.

بدون مجوز یا Permissionless بودن: در این سیستم هیچ نهاد مرکزی یا ناظر، کنترل و مدیریت امور را در اختیار ندارد و عموم مردم می‌توانند آزادانه و بدون دریافت مجوز خاصی ، در این شبکه مشارکت کنند و از امکانات و خدمات آن بهره ببرند.

برای درک کامل این موضوع لازم است ابتدا یک مثال از تفاوت یک سیستم مالی متمرکز و غیر متمرکز داشته باشیم.

عدم قطعیت: اگر بلاکچین میزبان پروژه DeFi ناپایدار باشد، پروژه به طور خودکار این بی ثباتی یا نقص را از بلاکچین میزبان به ارث می‌برد. بلاکچین اتریوم هنوز دستخوش تغییرات زیادی است، به عنوان مثال اشتباهاتی که هنگام انتقال از PoW به سیستم جدید آپدیت اتریوم 2 (Eth 2.0 PoS) انجام می‌شود، می‌تواند در کنار مزایایی که قرار است به آن اضافه شود، خطرات جدیدی را برای پروژه‌های DeFi ایجاد کند.

متن باز یا Open Source بودن: تمام جزئیاتی که در این قراردادها و امورمالی هوشمند اتفاق می‌افتد باید به صورت کاملا شفاف در اختیار عموم مردم باشد و هرکسی می‌تواند اتفاقات و جزییات این پلتفرم‌ها را مشاهده کند.

یک سیستم سالم‌تر: پاندمی ویروس کرونا نشان داد که سیستم های مالی سنتی (CeFi) در برابر شوک های جهانی بسیار آسیب پذیر هستند. این به این دلیل است که سیستم‌های مالی متمرکز مبتنی بر تماس مستقیم بین افراد است.

با این تفاسیر نمی‌توان به طور قطعی یک سیستم Defi را معتبر و مطمئن معرفی کنیم و لازم است قبل از استفاده و سرمایه‌گذاری در هر پلتفرم به طور دقیق آن را مورد بررسی قرار دهیم تا در آینده سرمایه ما دچار زیان نشود.

همچنین می‌توانید با استفاده از این لینک به صرافی‌های بررسی شده توسط ایران بروکر دسترسی داشته باشید.

اگر در حوزه ارزها و خرید و فروش دارایی‌های دیجیتالی فعالیت داشته باشید، احتمالا تا کنون اسم دیفای (Defi) به گوش شما خورده است. در این مقاله به تعریف مفهوم دیفای و انواع کارکردهای آن به زبان ساده می‌پردازیم.

امروزه بسیاری از پلتفرم‌ها و سیستم‌ها از Defi برای شروع و راه اندازی کسب و کار و خدمات خود استفاده می‌کنند و این فناوری نو پایه و اساس بسیاری از پلتفرم‌ها است که در ادامه برخی از آن‌ها را باهم بررسی می‌کنیم.

با توجه به پیشرفت روز افزون دنیای تکنولوژی و خدمات دیجیتالی امروزه شاهد خدمات‌دهی طیف گسترده‌ای از پلتفرم‌های دیجیتالی برای آسوده کردن زندگی انسان‌ها هستیم. همچنین با به وجود آمدن رمزارزها و دارایی‌های دیجیتالی شاهد انقلابی بزرگ در نوع مبادلات، خرید و فروش‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها در دنیا هستیم.

در امور مالی متمرکز، پول شما توسط بانک‌ها یا دولت‌ها نگهداری می‌شود، شرکت هایی که تمام تراکنش‌ها و فعالیت‌های مالی شما را زیر نظر دارند. سیستم مالی متمرکز مملو از اشخاص ثالثی است که جابجایی پول بین طرفین را تسهیل می‌کنند و هر یک برای استفاده از خدمات خود هزینه دریافت می‌کنند. علاوه بر دریافت هزینه، تمامی فعالیت‌ها و تراکنشات مالی شما زیر ذره‌بین نظارت‌های سخت‌گیرانه قرار دارد.

تحریریه فارکسر ها