در این مقاله سعی شد مهم ترین و رایج ترین اصطلاحاتی که برای فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال نیاز دارید برای شما به سادگی توضیح داده شود. امیدواریم از مطالعه این مطلب لذت کافی را برده باشید و برای شما مفید بوده باشد. رسالت ایران بروکر کمک و آموزش به هموطنان عزیزمان است که به تازگی با بازارهای مالی آشنا شدهاند تا بتوانند از ضرر و آسیب در امان بمانند و به سوی فردای بهتری برای معیشت خود و آبادانی کشورمان حرکت کنند. موفق و پر سود باشید!
آشنایی با رایجترین اصطلاحات ارز دیجیتال به زبان ساده
منبع: https://iranbroker.org/crypto-glossary
در این مقاله میتوانید تفاوت اصلی پلتفرمهای متمرکز و غیر متمرکز را به صورت کامل مطالعه کنید.
کیف پول (Wallet)
به هر ارز دیجیتالی به غیر از بیتکوین، آلت کوین میگویند. در حال حاضر بیش از 2000 آلت کوین وجود دارد. از اتریوم (ETH)، تتر (USDT) و بایننس کوین (BNB) میتوان به عنوان مشهورترین آلت کوینها یاد کرد.
استیبل کوین (StableCoin)
بیت کوین نام اولین و معروف ترین ارز دیجیتال در دنیا است و از بیت کوین به عنوان پادشاه بازار یاد میشود. این رمز ارز بالاترین حجم معاملات در بین تمامی رمز ارزها را دارد و پایهگذار فعالیت کریپتوکارنسی بر روی شبکه بلاکچین است. فردی به نام ساتوشی ناکاموتو این رمزارز را به وجود آورده است.
ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto)
به زبان ساده و به صورت کلی بلاکچین یک سیستم اشتراک اطلاعات است که به صورت اشتراکی و غیرمتمرکز فعالیت میکند. این پلتفرم به صورت زنجیرهای از سوابق بنام بلاک ساخته شده است. هر بلاک در این سیستم، مسئول ذخیرهسازی گونهای از اطلاعات است. هر بلاک اطلاعاتی از تراکنش مانند زمان، مبلغ، آدرس فرستنده و گیرنده و… در خود ذخیره میکند، لازم به ذکر است هر بلاک حجم مشخصی دارد و به محض تکمیل شدن فضای آن، بلاک مورد نظر پس از رمزنگاری بسته شده و بلاک جدیدی ایجاد میشود. به رمزنگاری شدن هر بلاک، هش (Hash) میگویند.
از ساتوشی ناکاموتو به عنوان خالق بیت کوین نام برده میشود. هویت این شخص مشخص نیست و هیچکس نمیداند این شخص کیست و کجا زندگی میکند. بعضیها اعتقاد دارند این کار نمیتواند ایده یک نفر باشد و ساتوشی ناکاماتو یک گروه و یا یک دولت است. اما واقعا ساتوشی ناکاماتو کیست؟ مقالات زیر را مطالعه کنید
ساتوشی ناکاماتو کیست؟
آیا پاول لرو همان ساتوشی ناکاماتو است؟
صرافی (Exchange)
این اصطلاح فقط در بین کاربران رمزارزها بسیار رایج است. در واقع این کلمه اشتباه تایپی کلمه HOLD به معنای نگه داشتن است! گفته میشود که در سالهای ابتدایی رشد بیت کوین، در یک انجمن گفتگو وقتی بر سر بیت کوین بحث بود، یک نفر پیامی ارسال کرد مبنی بر اینکه بیت کوین خود را نفروشید و نگه دارید! این فرد به اشتباه کلمه هولد را هودل تایپ کرد و از آن زمان در بین کاربران استفاده از کلمه هودل به جای هولد رایج شد. در واقع هولد یا هودل کردن، به نگهداری یک دارایی دیجیتالی برای زمان بلند مدت و بدون توجه به نوسانات کوتاه مدت بازار گفته میشود.

ماینر (Miner)
مشاهده عکس زیر به شما کمک میکند این مفهوم را بهتر درک کنید.

کریپتوکارنسی (Cryptocurrency)
شت کوینها رمزارزهایی هستند که با قیمت بسیارکم وارد بازار میشوند و به علت این قیمت پایین برای خریداران جذابیت زیادی دارند. شت کوینها اغلب دارای نوسانات زیادی هستند و بعضی از آنها رشدهای زیاد و عجیب و غریبی را تجربه میکنند در حالی که این افزیش قیمتها واقعی نیست و در اصل حباب قیمتی است.شت کوینها مالکیت نامشخصی دارند، و در حقیقت ارزهای دیجیتال بیپشتوانهای به حساب میآیند. این رمز ارزهای بیپشتوانه بیشتر با انگیزه کلاهبرداری وارد دنیای رمز ارزها میشوند، و هدف بلند مدتی ندارند.
سایتهای مهم ارز دیجیتال
ماینر به کامپیوتر یا تجهیزاتی گفته میشود که بر اساس توان محاسباتی خود، بیت کوین یا یک رمزارز خاصی را استخراج میکند. دستگاه ماینر و ماینینگ از مهمترین ابزارهای مورد استفاده در بازار کریپتوکارنسی است. اصل کاربرد آنها در بخش رمزارزهایی است که با مکانیزم اثبات (POW) کار فعالیت میکنند.
ترس و تردید (FUD)
فاد (FUD) کوتاه شده عبارت Fear, Uncertainty and Doubt به معنای ترس، عدم قطعیت و اطمینان، شک و تردید است. اصطلاح فاد، بیشتر زمانی استفاده میشود که یک فرد، گروه یا شرکتی به انتشار اخبار و اطلاعات منفی در مورد یک دارایی دیجیتال بپردازد و آن را در رسانههای اجتماعی، سایتها و گروههای مختلف قرار دهد. این اخبار منفی، خواسته یا ناخواسته در میان معاملهگران موجب ترس، عدم قطعیت و اطمینان، شک و تردید میشود. به همین دلیل FUD در مورد اطلاعاتی بکار برده میشود که صحت آنها هنوز مورد تأیید قرار نگرفته است، اما برخی افراد ناآگاه، اطلاعات موثق را نیز بهعنوان FUD در نظر میگیرند.
ترس از دست دادن یا فومو (FOMO)
ICO روشی برای به دست آوردن سرمایه مورد نیاز توسعه پروژههای مربوط به حوزه کریپتوکارنسی و بلاک چین است. در این فرآیند، تیم توسعه، توکنهایی را بر بستر یک بلاکچین ایجاد و آنها را به قیمتی کم به حامیان اولیه خود میفروشد تا بتواند سرمایه مورد نیاز برای اجرا و ادامه پروژه خود را به دست آورد. درصورت موفقیت پروژه، پاداشی به سرمایهگذاران به اندازه سهمی که خریداری کردهاند داده میشود.
وایت پیپر (Whitepaper)
در این لینک میتوانید بهترین صرافی ارز دیجیتال را برای معاملات خود را انتخاب کنید.
وایت پیپر یک گزارشی از عملکرد و نقشه راه یک پروژه یا رمز ارز است که توسه دهندگان آن برای آگاه سازی خریداران یا سرمایه گذاران منتشر میکنند. شما میتوانید با مطالعه و بررسی دقیق وایت پیپر یک پروژه، اهداف آن را سنجیده و بهترین پروژهها را برای سرمایهگذاری انتخاب کنید.
نهنگ (Whale)
اما نکته ای که امنیت این سیستم را به صورت قابل توجهی بالا میبرد این است که کلید رمزنگاری شده هر بلاک به درون بلاک بعدی انداخته میشود، یعنی برای دسترسی به اطلاعات یک بلاک لازم است تمامی بلاک های قبل آن هک شده و چنین چیزی در این شبکه غیر ممکن است.
اصطلاح فومو از حروف اول عبارت fear of missing out گرفته شده که در زبان فارسی به معنای «ترس از دست دادن» است. این اصطلاح برای افرادی استفاده میشود که با بالا رفتن ارزش بعضی از رمزارزها، بدون درنظر گرفتن شرایط و از روی هیجان اقدام به خرید میکنند تا از بقیه معاملهگران عقب نیافتند.

بازار گاوی (Bull Market) و بازار خرسی (Bear Market)
اگر قصد شروع فعالیت در بازار ارز های دیجیتال را داشته باشید به احتمال زیاد کلمه بلاکچین به گوش شما خورده است. پایه و اساس اصلی دنیای ارز دیجیتال بر بستر فناوری بلاکچین است و لازم شما یک درک درست از این مفهوم داشته باشید.بلاکچین (Blockchain) در واقع از دو کلمه بلاک (Block) و چین (زنجیره) تشکیل شده است. معنای لغوی بلاکچین، زنجیره بلاک (زنجیره بلوک) است.
کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) از دو کلمه کریپتو به معنی رمزنگاری (Crypto) و کارنسی به معنی ارز (Currency) تشکیل شده است. رمز ارز، یک ارزدیجیتال یا ارز مجازی است که از علم رمزنگاری برای امنیت شبکه و معاملات استفاده میکند.
بیت کوین (BTC)
نهنگها به کسانی گفته میشود که سرمایههای زیادی در اختیار دارند و معاملات آنها با حجمهای بالا انجام میشود. خرید و فروش نهنگ ها در بازار باعث جابهجایی بازارها و قیمت داراییها میشود. حرکات و فعالیت نهنگ ها در بازار زیر نظر است و این حرکات تاثیر زیادی بر جو روانی بازار دارد که میتواند مثبت یا منفی باشد.

پامپ و دامپ ( Pump and Dump)
در دنیای ارزهای دیجیتالی، صرافی مانند واسطه عمل میکند، خریدار را به فروشنده وصل میکند و بستری برای خرید و فروش رمز ارزها فراهم میکند. صرافی بر اساس قیمت گذاری رمز ارزها به دو دسته فروشگاهی و همتا به همتا (P2P) و بر اساس نوع کارکرد به دو دسته متمرکز و غیر متمرکز تقسیم بندی میشوند.
در صرافیهای فروشگاهی عرضه و تقاضا اساس قیمت گذاری یک رمز ارز نیست و صرافی تعیین میکند که یک دارایی را به چه قیمتی از شما بخرد یا به شما بفروشد.
با توجه به اتفاقات اخیر دنیای ارز دیجیتال و محبوبیت و شهرت سریع این موضوع به دلیل مواردی همچون غیرمتمرکز بودن، سرعت و امنیت، لازم است برای فعالیت در این بازار با تعدادی از اصطلاحات رایج آن آشنا شوید تا در آینده به مشکل نخورید. در این مقاله قصد داریم شما را با 20 اصطلاح مهم و رایج بازار ارز دیجیتال که در بین معاملهگران و فعالان این حوزه پراستفاده است را برای شما توضیح دهیم.

بلاکچین (Blockchain)
این دو اصطلاح به صعودی (گاوی) یا نزولی (خرسی) بودن بازار اشاره دارد. بازار گاوی با توجه به شکل شاخهای رو به بالای گاو هنگام مبارزه به وجود آمده است که در بازار هم به همین منظور استفاده میشود و بازار خرسی با توجه به شکل دستهای رو به پایین خرس هنگام مبارزه به وجود آمده است.

کوین (Coin) و توکن (Token)
به جهشهای ناگهانی و شدید قیمت رو به بالا پامپ و به سقوط قیمت یک ارز دامپ میگویند. پامپ و دامپ ها معمولا تحت تاثیر اخبار خیلی مهم و یا دخالت عده ای زیادی نهنگ اتفاق میوفتد. برای مثال شروع جنگ بین اوکراین و روسیه باعث دامپ قیمت بیتکوین و سایر داراییهای دیجیتالی شد.
هولد (Hold) یا هودل (Hodl)
داراییهای رمزنگاری شده را از لحاظ نوع بلاکچین میتوان به دو دسته اصلی کوین (Coin) و توکن (Token) تقسیم کرد. برخی رمز ارزها مانند اتریوم به صورت کوین هستند یعنی بلاکچین بومی و مخصوص به خود را دارند در حالی که توکنها توسط پلتفرمها و برنامههایی ایجاد میشوند که بر روی یک بلاکچین موجود ساخته شده اند مانند توکن KCS (توکن صرافی کوکوین)
آلت کوین (Altcoin):
اما در صرافی های بازار دار که با سیستم همتا به همتا (P2P) فعالیت میکنند، نظام عرضه و تقاضا ملاک قیمت گذاری یک دارایی است و صرافی فقط واسطه بین خریدار و فروشنده است در حالی که در صرافی فروشگاهی صرافی در یک طرف هر معامله قرار دارد و سود صرافی از تفاوت قیمت خرید و فروش داراییها است. اما در صرافیهای بازار دار که با سیستم همتا به همتا فعالیت میکنند سود صرافی از کارمزدهایی است که از دو طرف معامله دریافت میشود.
برای انجام بهترین تحلیلها و معاملات، لازم است همیشه به بهترین و معتبرترین منابعی که افراد حرفه ای از آن استفاده میکنند دسترسی داشته باشید. در اینجا چند نمونه از مهمترین سایت های این حوزه اعم از خبری، تحلیلی، معرفی و بررسی و… را برای شما قرار میدهیم.
CoinMarketCap
Coin360
CoinTelegragh
CoinDesk
TradingView
Coingecko
NewsBTC
TodayOnChain
به بستری که میتوانید دارایی های رمزنگاری (رمز ارز) خود را نگهداری کنید، کیف پول یا ولت گفته میشود. با توجه به اینکه دارایی های دیجیتالی مانند رمز ارزها قابل لمس نیستند، به بستر مخصوص خود برای نگهداری نیاز دارند. بیشتر صرافیهای ارز دیجیتال دارای کیف پول اختصاصی برای داراییهای خریداری شده هستند اما با این حال هنوز هم صرافیهایی وجود دارند که از قابلیت کیف پول اختصاصی پشتیبانی نمیکنند و شما باید داراییهای خریداری شده خود را به کیف پول دیگری انتقال دهید.
عرضه اولیه (ICO)
استیبل کوینها، رمزارزهایی هستند که نوسان قیمتی ندارند و همیشه دارای قیمت ثابتی هستند. برای مثال تتر (USDT) معروفترین و پر استفاده ترین استیبل کوین بازار است و قیمت آن همیشه 1 دلار است. استیبل کوینها با هدف کنترل نوسانات بازار و راحتتر شدن انجام معاملات ایجاد شدند.