۸ سوال برای تشخیص سوگیری شناختی در سرمایه گذاری و روش های اجتناب از آن
انتشار: مرداد 08، 1402
بروزرسانی: 25 خرداد 1404

۸ سوال برای تشخیص سوگیری شناختی در سرمایه گذاری و روش های اجتناب از آن


سوگیری شناختی در سرمایه گذاری ناشی از تجربیات زیسته و دانش ما از بازار است که تصمیمات ما را به سمت و سویی سوق می دهد که گاهی خیلی هم باب میل ما نیست و دچار زیان می شویم. اما روحمان هم خبر ندارد که مقصر همه زیان ها و ورشکستگی های ما، مغز است.

تا به حال در تست های آنلاین تعیین شخصیت شرکت کرده اید؟ در این تست ها شما به تعدادی سوال پاسخ می دهید تا به خصوصیات فردی خود پی ببرید. در کمال تعجب همیشه هم جواب این تست ها ۸۰ تا ۱۰۰ درصد درست است. اگر نتیجه متفاوتی دریافت کنید خیلی راحت دوباره در تست شرکت می کنید و این بار، جواب درست نمایش داده می شود. خیلی هیجان انگیز است نه؟ البته اگر احتمال این که ۱۰ نتیجه مشابه، با شخصیت هزاران نفر مطابقت دارد را فاکتور بگیرید، احتمالا درک بهتری از تله روانی سوگیری شناختی پیدا کنید.

آشنایی با سوگیری شناختی

همه ما بلااستثنا ادراکاتی در مورد خودمان، اولویت ها و تناقض های شخصیت مان داریم. بیشتر این ادراکات متعصبانه و ناخودآگاه هستند و گاهی روی قضاوت های ما سایه می اندازند. خواه این قضاوت در مورد شغلی باشد که می خواهیم، فردی باشد که قصد ازدواج با او را داریم یا روشی که برای خرج کردن یا سرمایه گذاری پول خود انتخاب می کنیم. این خطاها یا سوگیری های رفتاری اغلب در زمان تصمیمات مالی بیشتر به چشم می آیند. در چنین شرایطی به جای این که در مورد پول خود منطقی تصمیم بگیریم، در دستان احساسات و هیجانات خود تاب می خوریم و باعث می شود نتوانیم تصمیمات بی طرفانه بگیریم.

خطای روانشناختی در سرمایه گذاری

درک تعصبات و سوگیری ها می تواند به ما در غلبه بر این مشکلات کمک کرده و از ما سرمایه گذاران بهتری بسازد. با شناخت انواع سوگیری شناختی در سرمایه گذاری، ریسک ها کاهش یافته و رفاه مالی ما در طولانی مدت، بهبود پیدا می کند. بنابراین در این مطلب ۸ پرسش آورده شده است که به شما در تشخیص اینکه آیا درگیر تعصب هستید یا خیر و روش های اجتناب از سوگیری، کمک می کنند.

به سوالات زیر برای تشخیص سوگیری شناختی در سرمایه گذاری پاسخ دهید

شناخت سوگیری های مالی می تواند برای ما کاری سخت و چالش برانگیز باشد چون این خطاها گاهی در سطح ناخودآگاه ما فعال هستند. در ادامه به سه پرسش پاسخ می دهید که به شما در شناخت سوگیری ها کمک می کنند.

۱. آیا شما بر اساس تحقیقات و داده ها تصمیم گیری می کنید یا بر اساس دیده ها و شنیده ها؟

ببینید آیا روش خرج کردن، پس انداز و سرمایه گذاری کردن شما به رسیدن به اهداف مالی تان کمک می کند یا فقط با آن احساس راحتی و آشنایی دارید. برای مثال، بسیاری از افراد درست مانند والدین خود از پول استفاده می کنند.

۲. آیا سبد سرمایه گذاری شما متنوع است یا خیر؟

فهرستی از تمام دارایی های و درصد آن ها در سبد سرمایه گذاری خود تهیه کنید. اگر این فهرست به شدت به طرف یک دارایی متمایل بود، احتمالا نشانه هایی از سوگیری و تعصب روی آن دارایی وجود دارد. یک نمونه از این مورد افرادی هستند که بخش زیادی از دارایی خود را روی سپرده های ثابت سرمایه گذاری می کنند چون این افراد ریسک گریز هستند و حتی اگر با این روش سرمایه گذاری نتوانند از پس تورم برآیند باز هم به این شیوه سرمایه گذاری ادامه می دهند.

۳. آیا فقط پس انداز می کنید یا برای نحوه و میزان پس انداز خود هم برنامه دارید؟

پس انداز تنها زمانی مفید است که به شما در رسیدن به اهداف مالی کمک کند. بنابراین لازم است برای آن برنامه ریزی کنید تا ابزار مفیدی برای رسیدن به اهداف کوتاه مدت و بلندمدت شما باشد. تنها در این صورت است که می توانید متناسب با برنامه سرمایه گذاری کرده و از تصمیمات احساسی اجتناب کنید.

سوال: شما یک سهام می خرید اما پس از سود ناچیزی که در سه ماه بعدی به دست آورده اید، ناگهان قیمت آن ۲۵ درصد کاهش می یابد. در این صورت شما …

الف. دوباره در مورد آن سهم تحقیق می کنید انگار که برای اولین بار می خواهید روی آن سرمایه گذاری کنید.

ب. سهم را نگه می دارید تا حداقل به قیمت زمان خرید شما برگردد.

اگر گزینه ب را انتخاب کردید، شما دچار خطای لنگر (Anchoring Bias) هستید.

پاسخ بدون سوگیری و خطا گزینه الف است.

خطای لنگر چیست؟

خطای لنگر چیست

این خطا یا سوگیری زمانی اتفاق می افتد که شما ارزش سرمایه گذاری را با هزینه آن مقایسه می کنید. به این شرایط «اثر مالکیت» گفته می شود و به تمایل ما برای ارزیابی یک استاندارد نسبت به استانداری دیگر اشاره دارد، حتی اگر این مقایسه دارای ایراد و ناقص باشد. ما اغلب فقط چیزهایی را بالاتر از قیمت واقعی ارزش گذاری می کنیم که مالک آن ها باشیم.

مثلا قیمتی که برای خرید آن سهام به شما پیشنهاد می شود با نظر شما در مورد ارزش واقعی سهام مطابقت ندارد و شما سهم را نگه می دارید چون لنگر شما روی قیمت بالاتری که بابت آن پرداخت کرده اید، قرار گرفته است. این اتفاق می تواند در الگوی خرج کردن شما هم رخ دهد. مثلا زمانی که خرید خود را بر اساس رضایتی که در شما ایجاد کرده است، عقلانی جلوه می دهید و به شدت به آنچه که در مورد خرید کردن به شما آموزش داده اند، متکی هستید. البته نیازهای شما هم ممکن است تغییر کنند.

چطور از خطای لنگر اجتناب کنیم؟

این سوگیری و خطا زمانی رخ می دهد که فرد شروع به گمانه زنی راجع به چیزی می کند و سپس به همین گمانه ها و فرضیات می چسبد. نهال موتا، یکی از موسسان شرکت Financial Services Finnovate می گوید لازم است که افراد در تفکرات خود انعطاف پذیر بوده و از منابع جدید اطلاعات استقبال کنند، حتی اگر این اطلاعات با آنچه که قبلا آموخته اند همراستا نباشد.

فردی را تصور کنید که یک لباس گران قیمت خریده که کاملا اندازه اش نیست. اما این فرد همچنان این لباس را می پوشد تا بهایی که بابت آن پرداخت کرده است را توجیه کند و اصطلاحا دلش بابت هدر رفتن پولی که پرداخته، نسوزد. بنابراین، ارزیابی کامل و همه جانبه یک سهام یا دلیل خرج کردن پول روی یک دارایی به شما در کاهش خطای لنگر کمک خواهد کرد. باید از خودتان بپرسید آیا دلیلی که این سهام را خریده اید همچنان معتبر است. تنها زمانی سهام را نگه دارید که اصول بنیادین آن همچنان سالم و پابرجا باشند، در غیر این صورت، هرچه زودتر آن را رها کنید.

سوال: قیمت یک سهام به سقف تاریخی خود رسیده و همه هیجان زده فکر می کنند که قیمت آن بالاتر هم خواهد رفت. در این شرایط شما چه می کنید؟

الف) پول را از بقیه سرمایه گذاری ها خارج کرده و بیشتر در سهام سرمایه گذاری می کنم.

ب) مقدار پولی که به سهام اختصاص داده اید را تغییر نمی دهید چون اهداف بلندمدت شما تغییری نکرده اند.

اگر شما گزینه الف را انتخاب کردید، به شدت دچار رفتار گله ای هستید.

پاسخ بدون سوگیری، گزینه ب بود.

رفتار گله ای چیست؟

رفتار گله ای چیست

ما اغلب گرفتار تقلید از آنچه بقیه انجام می دهند، می شویم تا از حرکت بزرگ جا نمانیم. به این حالت «اثر ارابه موسیقی» هم می گویند و یک سوگیری شناختی در سرمایه گذاری محسوب می شود. که بسیار هم رایج است. این خطا یکی از دلایلی است که گاهی در بازار شاهد هجوم به سمت یک سهام و بالا بردن قیمت آن و سپس فروش همان سهام به صورت یکجا و زیر قیمت خرید هستیم. حباب دات کام و سپس فروریختن آن را یادتان هست؟ همه در حال سرمایه گذاری روی استارتاپ های حوزه IT بودند بدون این که بررسی کنند آیا این استارتاپ ها پایه های قدرتمندی دارند یا خیر و وضعیت ترازنامه آنها چگونه است.

چطور از رفتار گله ای اجتناب کنیم؟

بهترین راه برای پیروی نکردن از رفتار گله ای این است که دست از دنبال کردن الگوهای پرطرفدار بردارید. شما باید یک استراتژی بی طرف و بدون سوگیری ایجاد کرده و به همان متعهد بمانید. جیت ماروادی موسس شرکت مالی 1 Finance می گوید بیشتر افراد به دنبال لذت های آنی هستند. هیچ وقت نباید فقط به خاطر کسب سود در یک دارایی سرمایه گذاری کرد. اصل سرمایه گذاری این است که هدفمند باشد. وقتی با این تفکر پیش بروید خواهید دید که کدام ابزار و روش بهترین بازدهی را برای شما خواهد داشت و به همان متعهد می مانید. منظور این نیست که بین دارایی های مختلف انتخاب کنید بلکه باید ببینید کدام گزینه بهتر می تواند شما را در رسیدن به اهداف مالی و فردی، هدایت کند.

سوال: شما از هر کدام از شرکت های X و Y تعداد ۵۰۰ سهم به ارزش ۵۰۰ دلار خریداری کرده اید. در حال حاضر قیمت هر عدد سهام X به ۰.۸ دلار و قیمت هر یک عدد از سهام Y به ۱.۲ دلار رسیده است. شما کدام سهم را می فروشید؟

الف) سهام شرکت X

ب) سهام شرکت Y

ج) ۲۵۰ سهم از هر شرکت

اگر شما گزینه ب را انتخاب کردید، دچار خطای زیان گریزی هستید.

پاسخ بدون خطا و سوگیری گزینه ج و سپس الف است البته در صورتی که دلایل خرید سهام ها همچنان پابرجا باشد.

زیان گریزی چیست؟

زیان گریزی چیست

افرادی با سوگیری زیان گریزی، اولویت خود را به جای کسب سود بر اجتناب از زیان قرار می دهند. بهارات پاشاک مدیرعامل شرکت Scripbox می گوید این افراد معمولا درد حاصل از زیان های مالی را بسیار شدیدتر از لذت سودهایی برابر تجربه می کنند. مثلا فرد از زیان ۱۰ درصدی بیشتر از سود ۱۰ درصدی دچار تجربه احساسات شدید می شود. بنابراین، این افراد تصمیمات مالی به شدت محافظه کارانه ای می گیرند.

این افراد از سرمایه گذاری های ریسکی اجتناب می کنند یا مدت های طولانی به یک سرمایه گذاری شکست خورده می چسبند با این امید که روزی زیانشان جبران شود. وقتی این ریسک گریزی شدت پیدا می کند، فرصت های رشد و کسب ثروت از دست می روند. یکی از شاخه های این سوگیری شناختی در سرمایه گذاری، اثر تمایل است که زمانی رخ می دهد که سرمایه گذاران سهام های برنده خود را می فروشند و به سهام های زیان ده می چسبند.

دلیل کار آنها این است که می خواهند به قیمت خرید خود برگردند چون عملکرد سرمایه گذاری خود را بر این اساس ارزیابی می کنند. حتی اگر اصول بنیادین آن سرمایه گذاری تغییر کند، آنها همچنان سهام را رها نخواهند کرد. همه ما می خواهیم تا جای ممکن از تجربه احساس پشیمانی دور بمانیم. بنابراین با در نظر نگرفتن هرگونه زیان و نفروختن سهام، دیگر نگران سر و کله زدن با این احساس ناخوشایند نخواهیم بود.

چگونه از زیان گریزی اجتناب کنیم؟

برای اجتناب از خطای زیان گریزی لازم است که در سرمایه گذاری های خود نظم و دیسیپلین داشته باشید. اولین مرحله این است که قوانینی را برای ترید کردن تعیین کنید و هرگز آنها را تغییر ندهید. بنابراین، اول حدضرر مشخص کنید و اگر سهام به اندازه درصدی که مشخص کرده اید ریزش داشت از معامله خارج شوید. هرگز وارد بازی میانگین کم کردن نشوید چون در نهایت فقط به مقدار زیان شما افزوده می شود.

هیچ وقت قوانین خود را زیر پا نگذارید تا بر اساس هیجان و احساس وارد معامله نشوید. این کار به شما در تمرین ریسک پذیری هم کمک می کند چون با وجود این قوانین می توانید دارایی هایی را برای سرمایه گذاری در نظر بگیرید که عملکرد عالی دارند. و در صورتی که تغییرات قیمت مطابق با پیش بینی شما نبود، از آن سهم خارج شوید. با این راهکارها راحت تر می توانید به اهداف مالی خود دست پیدا کنید.

سوال: یک سال قبل دو سهام با آینده ای روشن خریده اید. حالا فقط یکی از آنها رشد کرده و دیگری حتی از قیمت خرید هم پایین تر رفته است. عملکرد خود را در سرمایه گذاری چگونه ارزیابی می کنید؟

الف. به خودتان بابت ذکاوتی که در انتخاب سهام داشتید تبریک می گویید

ب. به خودتان امتیاز ۵ از ۱۰ می دهید

اگر گزینه الف را انتخاب کنید، دچار سوگیری گذشته نگری هستید.

پاسخ بدون سوگیری، گزینه ب است.

خطای گذشته نگری چیست؟

گذشته نگری چیست

این سوگیری روی تمام جنبه های زندگی ما تاثیر می گذارد چون نوعی تمایل در ما ایجاد می کند که با عینک خوش بینی به گذشته بنگریم. اگر با سرمایه گذاران صحبت کنید به شما خواهند گفت که همیشه می دانستند کدام سهام رشد می کند. اما آنها فراموش می کنند که همین امید را برای سهام های دیگر هم داشتند که بعضی از آنها حتی با زیان هم مواجه شدند.

مردم همیشه وقتی به یک دستاوردی می رسند فراموش می کنند که چقدر آن نتیجه را احتمالی می دانستند. این سوگیری می تواند روی بی طرفی شما در ارزیابی سرمایه گذاری های گذشته سایه انداخته و مانع درس گرفتن شما از اشتباهات گذشته تان شود. متاسفانه این سوگیری می تواند منجر به خطای اعتمادبه نفس بیش از حد شده و فرد کم کم به این باور برسد که نبض بازار را در دست دارد و می تواند نتایج آینده بازار را پیش بینی کند. همین تصور باعث می شود فرد توانایی خود را دست بالا گرفته و برای سرمایه گذاری های خود هیچ گونه تحقیقی نکند.

چطور از خطای گذشته نگری اجتناب کنیم؟

سابرامانیام مدیر ارشد اجرایی شرکت Subramoney می گوید برای کاهش خطای گذشته نگری یک دفترچه خاطرات از تمام معاملات خود در مثلا ۳ تا ۵ سال گذشته و سرمایه گذاری های فعلی، تهیه کنید و سود تخمینی هر کدام را هم بنویسید. سپس این سرمایه گذاری ها را با بیشترین سودهایی که به دست آورده اید مقایسه کنید و ببینید آیا همیشه همینقدر سود داشته اید؟ ثبت روزانه وقایع به شما کمک می کند که تصویر واقع گرایانه تری از مهارت های مالی خود به دست آورید.

این نکته بسیار کارامد است چون بازنویسی تاریخچه سرمایه گذاری ها برای شما بسیار سخت است. تحلیل نتایج کمک می کند بفهمید چرا بعضی از معاملات سودده بودند در حالی که بعضی دیگر با زیان بسته شدند. بنابراین تصمیمات شما در آینده آگاهانه تر خواهد بود.

سوال: ارزش سهام بانکی شما دوبرابر شده اما مشاور مالی شما معتقد است که در حال حاضر این حوزه بیشتر از ارزش واقعی، قیمت گذاری شده است. شما چه می کنید؟

الف. در مورد سایر حوزه های سرمایه گذاری تحقیق می کنید تا به سبد سرمایه خود تنوع بدهید

ب. این پیشنهاد را نشنیده می گیرید و تحقیقات خود را در مورد الگوهای بانکی بیشتر می کنید

اگر گزینه ب را انتخاب کردید، دچار سوگیری تاییدی هستید.

گزینه بدون سوگیری، الف است.

سوگیری تاییدی چیست؟

سوگیری تاییدی چیست

این سوگیری به تمایل انسان در تفسیر وقایع به گونه ای که باورهای فعلی او را تایید کنند، اشاره دارد و هرگونه نظری که با باورهای او مغایرت داشته باشد، حذف خواهد شد. افرادی که دارای سوگیری تاییدی هستند به دنبال اطلاعاتی می گردند که مهر تاییدی بر دیدگاه های آنها بزند حتی اگر دیدگاه آن دچار خطا و ناقص باشد. این افراد هرگز به دنبال شواهدی که می تواند اشتباه بودن نظرات آنها را اثبات کند، نمی روند.

افرادی که سوگیری تاییدی دارند از استرسی که فکر می کنند ناشی از دیدگاه های مغایر با دیدگاه خودشان است، اجتناب می کنند. این روند نه تنها شما را از تفکر منطقی و عاقلانه بازمی دارد بلکه دوباره به سمت خطای اعتمادبه نفس بیش از حد سوق پیدا می کنید چون بر این باور هستید که هرگز اشتباه نخواهید کرد. در چنین شرایطی گزینه هایی را برای سرمایه گذاری انتخاب می کنید که ویژگی های ضعیفی دارند و کمکی به رسیدن شما به اهدافتان نمی کنند.

چطور از سوگیری تاییدی اجتناب کنیم؟

افرادی که سوگیری تاییدی دارند باید همیشه به دنبال ایده های جایگزین باشند که دیدگاه اولیه آنها را به چالش می کشد. یک فهرست از مزایا و معایب یکی از سرمایه گذاری های خود تهیه کرده و آن را دوباره با ذهن باز ارزیابی کنید. ویدیا بالا، یکی از موسسان شرکت PrimeInvestor می گوید مردم اغلب تسلیم سوگیری ها می شوند چون انتظارات فانتزی آنها فراتر از کنترل آنهاست و باعث می شود از واقعیت منحرف شوند.

سوگیری پیش بینی سود در این افراد آنقدر قوی است که اطلاعات را به گونه ای دستکاری می کنند که با نتایجی که به دست آورده اند، منطبق باشد. برای غلبه بر این سوگیری، فرد باید دست از تسلیم شدن در برابر فرضیات و گمانه های خود برداشته و تصمیمات آگاهانه بگیرد. هرچقدر کمتر گمانه زنی کنیم بیشتر می توانیم در مورد مناسب ترین استراتژی برای خود تحقیق کنیم.

سوال: کدام یک از موقعیت های زیر شما را خوشحال تر می کند؟

الف. در حال پیاده روی هستید که ۵۰۰ دلار پول پیدا می کنید

ب. یک نفر ۲۰۰۰ دلار به شما هدیه می دهد اما سارق ۱۵۰۰ دلار از آن را می دزدد

ج. شما ۴۵۰۰ دلار به دوستی قرض می دهید و او برای گرد کردن مبلغ، ۵۰۰۰ دلار به شما برمی گرداند

اگر شما فقط گزینه الف را انتخاب کردید دچار سوگیری حسابداری ذهنی هستید

پاسخ های بدون سوگیری شامل گزینه های ب و ج بود چون آنها هم همان مقدار سود را به شما می دهند

سوگیری حسابداری ذهنی چیست؟

سوگیری حسابداری ذهنی چیست

به عبارت ساده، ما برای پولی که از یک منبع به دست آورده ایم اهمیت بیشتری از پول های به دست آمده از سایر منابع قائل هستیم. این سوگیری به منبع پول و تصور ما از اینکه چطور باید آن را خرج کنیم، بستگی دارد. یک نمونه از حسابداری ذهنی رفتار ما با مبلغ اضافه مانده از مالیات، پاداش یا اضافه حقوق است که آن را پول بادآورده تصور کرده و خرج کالا یا تفریحات لوکس کرده یا آن را وارد سرمایه گذاری های پرریسک می کنیم.

دلیل این کار این است که ما پول خود را وارد حساب های ذهنی جداگانه ای می کنیم که هرکدام موارد مصرف متفاوتی دارند. این کار بر تصمیمات ما در سرمایه گذاری و خرج کردن تاثیر می گذارد. در چنین شرایطی وقتی پولی را در ذهن خود برای روز مبادا دسته بندی کرده ایم، با احتیاط بیشتری آن را خرج می کنیم. اما وقتی پولی را برای سرگرمی در نظر بگیریم، آن را آزادانه خرج تفریحات مختلف خواهیم کرد.

سوگیری حسابداری ذهنی تاثیر منفی روی شما دارد چون باعث می شود بیهوده خرج کردن پول را توجیه کنید یا گرفتار هزینه های بازگشت ناپذیر برای سرمایه گذاری یا خرید شوید. در این شرایط فکر می کنید که چون پول، زمان و تلاش خود را جایی سرمایه گذاری کرده اید پس باید همچنان به این سرمایه گذاری متعهد بمانید حتی اگر هزینه این تعهد از سود آن سرمایه گذاری بیشتر شود.

چطور از سوگیری حسابداری ذهنی اجتناب کنیم؟

یک حساب هزینه و درآمد باز کنید که تصمیمات مالی شما همگی بر اساس همان باشد و مشخص کند که چه زمانی پس انداز و چه زمانی خرج کنید. پرابلن باج پای، موسس شرکت FinFix می گوید اتفاقات غیرمنتظره را زودتر از موعد پیش بیني کرده و برای خرج کردن پول های بادآورده مانند ارث یا پاداش کاری، برنامه ریزی کنید. بهترین کار این است که از روش سرمایه گذاری هدفمند پیروی کنید و درگیر تلاطم ها و بالا و پایین ها نشوید. برای در امان ماندن از این سوگیری باید یاد بگیرید که صرف نظر از این که پول از کجا آمده و خرج چه چیزی می شود، چطور با پول به عنوان ابزاری برای داد و ستد رفتار کنید.

سوال: می خواهید یک طرح بیمه درمانی برای خود و خانواده تان بخرید. بنابراین شما…

الف. از دوستان یا اعضای خانواده در مورد بیمه ای که دارند سوال می کنید و شما هم همان را می خرید

ب. همان اولین طرحی که مشاور موسسه بیمه معرفی می کند را می خرید

ج. خودتان تحقیق می کنید و طرح مناسب را انتخاب می کنید

اگر گزینه الف یا ب را انتخاب کردید، شما دچار فلج تحلیلی هستید

پاسخ بدون سوگیری گزینه ج بود.

فلج تحلیلی چیست؟

فلج تحلیلی چیست

فلج تحلیلی به ناتوانی در تصمیم گیری به دلیل نشخوار فکری اشاره دارد. بسیاری از افراد وقتی در مورد موضوعی داده های زیادی دریافت می کنند، اغلب دچار آشفتگی و استیصال می شوند. به این شرایط پارادوکس انتخاب هم گفته می شود که در آن، به دلیل زیاد بودن تعداد گزینه ها تلاش بیشتری برای انتخاب لازم است و در نهایت احساس خواهیم کرد که از انتخاب خود راضی نیستیم.

پارادوکس انتخاب باعث هدررفت زمان زیادی شده و فرد مدام با مزایا و معایب هر کدام از گز ینه ها درگیر است و حتی کوچک ترین جزئیات هم ذهن او را به شدت مشغول می کند. در نهایت این فرد دچار آشفتگی ذهنی شده و هیچ کاری نمی کند. نکته منفی ماجرا این است که اگر ما به دلیل ناتوانی در تصمیم گیری، چشم بسته توصیه فرد دیگری را دنبال کنیم، دچار زیان و آسیب خواهیم شد چون نیازها و اهداف هر فرد با دیگری بسیار متفاوت است.

چطور از فلج تحلیلی اجتناب کنیم؟

دینش روهیرا، موسس و مدیر ارشد اجرایی شرکت 5nance می گوید شما باید ابتدا نیازهای اولیه خود را شناسایی کرده و سپس آن را به ساده ترین شرایط تقسیم کنید. به جای این که بپرسید کجا سرمایه گذاری کنم، بپرسید کجا سرمایه گذاری کنم که بتوانم سود خوبی از یک سهم مقاوم در برابر رکود به دست آورم؟ این به شما کمک می کند که تحقیقات خود را محدود کرده و فقط چند ساعت زمان صرف لیست کردن ابزارهایی که با معیارهای شما مطابقت دارند، کنید.

سوال: در اخبار می بینید که یک شرکت ناشناخته در حال تبدیل شدن به شرکتی موفق و ثروتمند است. شما …

الف. در مورد این شرکت تحقیق می کنید چون عوامل مختلفی عملکرد سهام را تعیین می کنند

ب. سهام این شرکت را بر اساس اخباری که دیده یا شنیده اید، می خرید

اگر گزینه ب را انتخاب کردید، سوگیری تازه گرایی در شما وجود دارد

پاسخ بدون سوگیری گزینه الف است

سوگیری تازه گرایی چیست؟

سوگیری تازه گرایی چیست

افرادی که تحت تاثیر این سوگیری هستند تاکید زیادی بر رویدادی اخیر دارند. نام های دیگری که برای این سوگیری استفاده می شود شامل سوگیری اطلاعات یا خطای دسترسی است که طی آن، افراد بر اساس اطلاعاتی که اخیرا به دست آورده یا به یاد می آورند، تصمیم گیری می کنند. وقتی بسیاری از سرمایه گذاران به جای بررسی تاریخچه سهام یا حتی جستجو در مورد ویژگی های اصلی آن، بیشترین اهمیت را برای عملکرد آن سهام در کوتاه مدت قائل هستند، تحت تاثیر این سوگیری قرار دارند.

بمباران اطلاعاتی می تواند گاهی باعث شود افراد از طرح های سرمایه گذای که با دقت تهیه کرده اند دور شده و پیامدهای آسیب رسان آن را در بلندمدت تجربه کنند. یک نمونه ساده از این شرایط می تواند رشد ناگهانی در فروش گوشی باشد که در بررسی های مختلف، بهترین گزینه ها در بازار هستند.

چطور از سوگیری تازه گرایی اجتناب کنیم؟

راج خوسلا، موسس شرکت MyMoneyMantra می گوید شما باید یاد بگیرید که چطور هیاهو و سروصدا را نایده گرفته و فقط به اطلاعاتی که به شما مرتبط است توجه کنید. اگر اصول بنیادین یک شرکت سالم و درست است دیگر لازم نیست تحت تاثیر قیمت روزانه سهم یا تغییرات بازار یا گزارشات خبری و افراد فعال در حوزه مالی که در مورد آن سهم صحبت می کنند قرار بگیرید. این که ارزهای دیجیتال یک باره ترند و همگانی شد نتیجه هیاهوی فراوان در مورد آن بود.

سوالات متداول – سوگیری شناختی در سرمایه گذاری

۱. خطای آشنایی چطور بر سبد سرمایه گذاری ما تاثیر می گذارد؟

خطای آشنایی زمانی رخ می دهد که شما فقط روی دارایی هایی که می شناسید سرمایه گذاری می کنید بنابراین سبد شما تعادل خود را از دست داده و ریسک آن افزایش می یابد.

۲. چطور از تصمیمات احساسی در زمان نوسانات بازار خودداری کنیم؟

تصمیم گیری احساسی در زمان نوسانات بازار باعث فروش از روی ترس یا خریدهای هیجانی می شود. کافی است با هدف گذاری شفاف برای سرمایه گذاری، تعیین حدضرر و متعهد ماندن به استراتژی خود، دیسیپلین معاملاتی خود را از دست ندهید

۳. چطور از خطای اعتماد به نفس بیش از حد در سرمایه گذاری در امان بمانیم؟

به طور مرتب استراتژی سرمایه گذاری خود را بازبینی کنید، به دنبال ایده ها و تفکرات جدید بروید و بپذیرید که امکان اشتباه کردن شما هم وجود دارد.



منبع: https://iranbroker.net/learn-about-8-biases-in-investing/