توکنیزه کردن (Tokenize) چیست؟ آشنایی با مزایای توکنیزاسیون
انتشار: مرداد 30، 1402
بروزرسانی:
29 خرداد 1404
توکنیزه کردن (Tokenize) چیست؟ آشنایی با مزایای توکنیزاسیون
خیر. تبدیل اطلاعات به توکن به صورت یک طرفه انجام می شود و قابلیت برگشت ندارد. این توکن ها با استفاده از الگوریتم های رمزنگاری تولید می شوند و مهندسی معکوس آنها و دسترسی به اطلاعات اصلی غیرممکن است.
۴. توکنیزه کردن چطور به پیروی از قوانین محافظت از اطلاعات کمک می کند؟
توکنیزه کردن با کاهش دریافت اطلاعات حساس، ریسک نشت اطلاعات را کاهش داده و به همین دلیل به راحتی می توان از قوانین استاندارد امنیت اطلاعات صنعت کارت های پرداخت (PCI DSS) پیروی کرد.
در این سناریو سرویس دهنده یک ابزار برای سیستم پوز فروشنده صادر می کند که شماره کارت اعتباری را به توکن های تصادفی تبدیل می کند. از آن جایی که این توکن ها شماره کارت اصلی نیستند نمی توان از آن به جز در همان تراکنش و با همان فروشنده، استفاده کرد چون اطلاعات شما فقط برای این تراکنش و این فروشگاه توکنیزه شده است.
برای مطابقت با قانون PCI، فروشندگان باید یا سیستم گران قیمت رمزگذاری پایانه به پایانه را نصب کنند یا پردازش پرداخت را به یک سرویس دهنده ثالث که خدمات توکنیزاسیون هم ارائه می دهد، برون سپاری کنند. سرویس دهنده صدور توکن را برعهده گرفته و مسئولیت محافظت از اطلاعات صاحب کارت را قبول می کند.
توکنیزاسیون دیحیتال و رمزگذاری دو روش رمزنگاری متفاوت هستند که از آن ها برای حفظ امنیت داده ها استفاده می شود. تفاوت اصلی بین این دو روش در این است که در توکنیزه کردن طول و نوع داده تغییری نمی کند اما در رمزگذاری هم طول و هم نوع داده عوض می شود. این باعث می شود که داده رمزگذاری شده برای همه به جز فردی که کلید رمزگشایی آن را داشته باشد، غیر قابل خواندن شود. در توکنیزاسیون از کلید به این صورت استفاده نمی شود بلکه از اطلاعات غیرقابل رمزگشایی برای نشان دادن داده های مهم کمک می گیرد. در روش رمزگذاری، داده ها با استفاده از کلید قابل رمزگشایی هستند.
این روش باعث می شود اطلاعات واقعی صاحبان کارت ها در معرض دید و دسترسی قرار نداشته باشد و افراد غیرمجاز نتوانند از این اطلاعات سوءاستفاده کنند.
۳. آیا می توان با مهندسی معکوس توکن ها به اطلاعات اصلی دست پیدا کرد؟
توکن ها به روش های زیر ایجاد می شوند:
استفاده از تابع برگشت پذیر رمزنگاری شده و یک کلید
استفاده از تابع غیربرگشت پذیر مانند تابع هش
استفاده از تابع ایندکس یا اعداد تصادفی
توکنیزاسیون دیجیتال از ابتدای دهه ۱۹۷۰ برای جداسازی بعضی از داده های حساس از سایر داده های ذخیره شده در پایگاه های داده ای که در آن زمان وجود داشت، مورد استفاده قرار گرفت. بعدها استفاده از این روش وارد صنعت کارت های پرداخت شد تا از طریق آن، از داده های حساس صاحبان کارت ها محافظت شده و استانداردهای امنیتی این صنعت هم حفظ شود. شرکت TrustCommerce برای اولین بار در سال ۲۰۰۱ ایده توکنیزاسیون را برای محافظت از اطلاعات کارت های پرداخت، اجرایی کرد.
انواع توکن
در مدل های اقتصادی سنتی و متمرکز، موسسات مالی بزرگ و بانک ها مسئول تضمین صحت و یکپارچگی دفترکل تراکنش ها هستند. در اقتصاد مبتنی بر بلاکچین یا اقتصاد توکنی، این مسئولیت و قدرت به افراد سپرده شده است چون صحت تراکنش ها با استفاده از رمزنگاری در سطح فرد به فرد انجام می شود.
روش های مختلفی برای دسته بندی توکن ها وجود دارد. تفاوت سه نوع اصلی توکن که توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا تعریف شده اند بر اساس رابطه آنها با دارایی های واقعی است. این توکن ها شامل موارد زیر هستند:
توکن اوراق بهادار: با سرمایه گذاری روی این توکن ها می توانید سود مثبت به دست آورید. توکن های اوراق بهادار از لحاظ اقتصادی مشابه با اوراق قرضه و سهام هستند.
توکن کاربردی: این توکن ها به این دلیل ایجاد شده اند تا کاربردی بیش از روش پرداخت داشته باشند. مثلا، یک توکن کاربردی می تواند دسترسی مستقیم به یک محصول یا پلتفرم را فراهم کرده یا مشتری با استفاده از آن برای خرید کالا و خدمات جدید در یک پلتفرم، تخفیف دریافت کند. توکن کاربردی برای کاربردهای یک محصول یا خدمات، ارزش افزوده ایجاد می کند.
توکن ارزی/پرداخت: این توکن ها منحصرا به عنوان روش پرداخت هزینه کالا و خدمات ایجاد شده اند.
در فرآیند توکنیزاسیون، اطلاعات حساس با اطلاعات غیرمهم جایگزین شده و اطلاعات حساس در جای امنی به نام گاوصندوق توکن، نگه داری می شوند.
۲. مزیت توکنیزه کردن اطلاعات پرداخت چیست؟
در صنعت پرداخت، یک تفاوت مهم هم بین توکن های پرارزش و کم ارزش وجود دارد. توکن های پرارزش به عنوان یک جایگزین برای شماره حساب اصلی یا PAN در تراکنش عمل کرده و می توانند تراکنش را کامل کنند. توکن های کم ارزش (LVT) هم به عنوان جایگزینی برای شماره حساب اصلی عمل می کنند اما نمی توانند تراکنش را کامل کنند بلکه این کار باید با استفاده از PAN واقعی انجام شود.
تفاوت توکنیزاسیون و رمزگذاری
رمزگذاری تا مدت های زیادی روش محبوب برای حفظ امنیت داده ها بود. اما در سال های گذشته روش مقرون به صرفه و امن توکنیزاسیون، جایگزین رمزگذاری شده است. البته گاهی از رمزگذاری و توکنیزاسیون به صورت هم زمان استفاده می شود.
توکنیزاسیون و بلاکچین
از سوی دیگر، بعضی از توکنیزه کردن ها بدون گاوصندوق انجام می شوند. در این صورت، به جای نگه داری از اطلاعات حساس در یک پایگاه داده امن، از توکن ها با یک الگوریتم محافظت می شود.
توکنیزه کردن و PCI DSS
مواردی که اطلاعات محرمانه کارت های اعتباری را به توکن تبدیل می کنند شامل سه دسته زیر هستند:
کیف های پول موبایلی مانند Google Pay و Apple Pay
سایت های فروشگاهی
کسب و کارهایی که اطلاعات کارت های مشتریان را بایگانی می کنند
نحوه کار توکنیزاسیون
علت امکان پذیر بودن این روش در این است که توکن های ارز دیجیتال در سراسر بلاکچین به یکدیگر متصل هستند و بلاکچین سوابق غیر قابل تغییر و زمان دار از تراکنش ها را ثبت می کند. برای این که یک مجموعه جدید از تراکنش ها یا بلاک ها به بلاکچین اضافه شود، باید سایر کاربران آن را تایید کنند.
سخن پایانی
استانداردها و قوانین صنعت کارت های پرداخت (PCI) به فروشندگان اجازه ذخیره شماره کارت اعتباری خریداران را روی پایانه های پوز یا پایگاه های داده نمی دهند.
توکنیزه کردن از همان آغاز سیستم های ارزی اولیه وجود داشت که توکن سکه ها به جای سکه های واقعی و حواله های بانکی مورد استفاده قرار می گرفت. توکن های مترو و توکن های کازینو نمونه هایی از این توکن ها هستند چون به عنوان جایگزین پول واقعی عمل می کنند. این روش فیزیکی توکنیزاسیون است اما عملکرد و مفهوم آن دقیقا مانند توکنیزه کردن دیجیتال است: یعنی استفاده از یک جایگزین کم ارزش برای یک دارایی ارزشمند.
در نتیجه توکن به اطلاعات قابل مشاهده تبدیل شده و اطلاعات حساسی که توکنیزه شده اند، به صورت کاملا امن در یک سرور متمرکز که با نام «گاوصندوق توکن» شناخته می شود، نگه داری می شوند. گاوصندوق توکن تنها جایی است که می توان اطلاعات اصلی هر توکن را مشاهده و پیدا کرد.
توکنیزه کردن فرآیندی است که طی آن، داده های حساس به نماد های خاص و یکتایی تبدیل می شوند و هر توکن نماینده یک داده است. این نمادها امنیت داده ها را حفظ کرده و حاوی تمام اطلاعات ضروری آن ها هستند. هدف از توکنیزاسیون کاهش اندازه داده های حساسی است که یک کسب وکار نیاز به دسترسی به آن ها دارد. کسب وکارهای کوچک و متوسط از این روش محبوب برای تقویت امنیت تراکنش های انجام شده با کارت های اعتباری و فروشگاه های آنلاین و همچنین به حداقل رساندن هزینه و پیچیدگی های قانونی، استفاده می کنند.
نمونه هایی از توکنیزه کردن
همان طور که بالاتر هم گفته شد، در طی فرآیند توکنیزه کردن، اطلاعات حساس و مهم با اطلاعات غیرحساس معادل خود، جایگزین می شوند. به این اطلاعات غیرحساس، توکن گفته می شود.
از لحاظ تئوری، توکنیزاسیون می تواند برای انواع داده های حساس شامل تراکنش های بانکی، سوابق پزشکی، سوابق کیفری، اطلاعات رانندگان وسایل نقلیه، درخواست وام، معاملات سهام و ثبت نام رای دهندگان، مورد استفاده قرار بگیرد. معمولا هر سیستمی که در آن، اطلاعات غیرحساس به عنوان یک جایگزین برای اطلاعات حساس به کار برده شود، می تواند فرآیند توکنیزه کردن را پیاده سازی کند.
برای درک بهتر، یک نمونه واقعی از نحوه کار توکنیزاسیون با گاوصندوق توکن در ادامه آورده شده است:
مشتری اطلاعات پرداخت خود را در سیستم پوز یا فرم پرداخت آنلاین، وارد می کند.
این اطلاعات با یک توکن تصادفی که معمولا توسط درگاه پرداخت فروشنده تولید می شوند، جایگزین خواهند شد.
سپس اطلاعات توکنیزه شده رمزنگاری شده و برای پردازشگر پرداخت ارسال می شوند. اطلاعات حساس اصلی در گاوصندوق توکن در درگاه پرداخت فروشنده، نگه داری خواهند شد. فقط در این قسمت است که امکان مشاهده اطلاعات اصلی هر توکن وجود دارد
اطلاعات توکنیزه شده دوباره قبل از این که برای تایید نهایی ارسال شوند، توسط پردازشگر پرداخت رمزنگاری می شوند.
در فضای تامین امنیت اطلاعات پرداخت، توکنیزه کردن به عنوان روشی قدرتمند برای محافظت از اطلاعات مالی حساس عمل می کند. در این فرآیند از طریق جایگزین کردن اطلاعات پرداخت با توکن های اختصاصی، امن بودن اطلاعات محرمانه از دسترسی هکرها در حین تراکنش و در زمان ذخیره اطلاعات، تضمین می شود. توکنیزاسیون نه تنها امنیت کسب و کارها و مشتریان را به یک اندازه بهبود می بخشد، بلکه بار پیروی از استانداردهای حفاظت از اطلاعات حساس را هم از دوش کسب وکارها برمی دارد.
۱. نقش توکنیزه کردن در حفظ امنیت اطلاعات چیست؟
توکنیزه کردن در حوزه بلاکچین به انتشار توکن اختصاصی یک بلاکچین که با نام توکن اوراق بهادار هم شناخته می شود، اشاره دارد. توکن های بلاکچینی درواقع نسخه دیجیتال از دارایی های واقعی هستند. وقتی دارایی های واقعی توکنیزه شوند، تبدیل به ارز دیجیتال می شوند.
مثلا در تراکنشی که با کارت اعتباری انجام می شود، توکن معمولا فقط حاوی ۴ رقم آخر شماره کارت اصلی است. بقیه توکن شامل کاراکترهایی از حروف و عدد است که اطلاعات صاحب کارت و داده های مربوط به تراکنش جاری را نشان می دهد.
مزایای توکنیزه کردن
توکنیزاسیون دسترسی هکرها به اطلاعات صاحبان کارت ها را بسیار دشوار می سازد و در مقایسه با سیستم های قدیمی که در آن، شماره کارت های اعتباری در پایگاه های داده نگه داری و به راحتی از طریق اینترنت، رد و بدل می شد، امنیت بسیار بیشتری دارد. اصلی ترین مزایای توکنیزه کردن شامل موارد زیر است:
سازگاری بالاتر با سیستم های قدیمی نسبت به روش رمزگذاری
مقرون به صرفه تر بودن نسبت به روش رمزگذاری
کاهش ریسک نشت اطلاعات
راحت تر شدن فر آیند پرداخت با استفاده از فناوری های جدید مانند کیف پول موبایلی، پرداخت با یک کلیک و ارز دیجیتال. در نتیجه، افزایش اعتماد مشتری به دلیل افزایش امنیت و راحتی در خدمات فروشنده